Уторак, 17. јул 2007.

Председник Народне скупштине у посети Босни и Херцеговини

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић боравио је 16. и 17. јула у званичној посети Босни и Херцеговине.Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић боравио је 16. и 17. јула у званичној посети Босни и Херцеговине.

Првог дана посете Дулић је у Сарајеву разговарао са члановима Председништва оба Дома Парламентарне скупштине БиХ, члановима Председништва БИХ, министром иностраних послова Свеном Алкалајом, председницом Федерације БИХ Борјаном Кришто и члановима Председништва оба Дома Парламента Федерације БиХ .

Председник Скупштине Србије је упознао своје саговорнике са циљевима регионалне турнеје и иницијативама Србије о бољој сарадњи земаља у региону пре свега кроз споразум ЦЕФТА, којем би се дала парламентарна димензија.

''Стварањем великог тржишта са слободним протоком робе, рада, капитала и услуга омогућило би се успостављање трајне политичке, економске и социјалне стабилности. Тиме би овај регион био атрактивнији за стране инвеститоре, а државама потписницама ЦЕФТА споразума би се омогућило брже прилагођавање европским стандардима и лакше приступање Европској унији '', рекао је Дулић.

Председавајући Представничког дома Парламента БИХ Бериз Белкић подржао је Дулићеву иницијативу, оцењујући да ће интензивнија парламентарна сарадњa допринети да се регион учини стабилнијим и економски снажнијим.

У делегацији Скупштине Србије током посте Сарајеву били су и народни посланици Мехо Омеровић, Мујо Муковић, Бајрам Омерагић и Есад Џуџевић.

Током посете Републици Српској 17. јула, председник Дулић је у Бања Луци разговарао са председником Народне скупштине РС Игором Радојичићем, председником РС Миланом Јелићем и градоначелником Бања Луке Драгољубом Давидовићем.

У разговорима је истакнут значај постојања Споразума о специјалним и паралелним везама Србије и РС, који је у складу са Дејтонским споразумом, и установљено да постоји пуно простора за сарадњу између два парламента .

У погледу питања Косова и Метохије, челници Републике Српске поручили су да је то проблем који треба решити преговорима Београда и Приштине. Истакнуто је да међународна заједница не би требало да прави преседан у међународном праву на примеру КиМ, јер би то отворило озбиљне проблеме у региону и довело до дестабилизацје.

Обраћајући се посланицима парламента РС, Оливер Дулић је оценио да не постоји већи приоритет за Србију и РС од економског развоја и европских интеграција.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 10. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја