21. септембар 2023. Председник Народне скупштине у разговору са  новоименованим амбасадор Републике Финске у Републици Србији

21. септембар 2023. Председник Народне скупштине у разговору са новоименованим амбасадор Републике Финске у Републици Србији

Четвртак, 21. септембар 2023.

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић разговарао са новоименованим амбасадором Републике Финске у Републици Србији

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић разговарао је данас са новоименованим амбасадором Републике Финске у Републици Србији Њ. Е. Никласом Линдквистом, коме је пожелео добродошлицу и успешан мандат.


Двојица саговорника су разговарала о могућностима за унапређење сарадње, посебно кад је у питању повећање обима спољнотрговинске размене и инвестиција финских компанија.

Др Орлић је истакао да су мир и стабилност читавог региона, као предуслов за сваки развој, основни елементи политике коју Србија води.

„Ситуација на Косову и Метохији је изузетно тешка. Сваког дана имамо нове примере насиља које Курти спроводи над Србима – од отворених физичких напада на Србе и њиховог хапшења без икаквог правног основа, до киднаповања људи и отимања имовине, уз кршење свих споразума и уништавање дијалога. И у изјави Ж. Борела се каже да су Куртијеве активности у директној супротности са владавином права и да ово огољено насиље мора да престане. Зато је важно да се не успоставља вештачка равнотежа, позивањем „обе стране на смањивање тензија“, када се зна да постоји само један генератор проблема и насиља на Косову и Метохији“, поручио је др Орлић.

Председник Народне скупштине др Орлић истакао је да Србија има јасну и доказану позицију поштовања принципа међународног јавног права и Повеље УН.

„О томе председник Србије Александар Вучић говори са светским званичницима у Њујорку, а данас се обраћа и Генералној скупштини УН. Говориће о принципима међународног права у које се данас заклињу сви, а те принципе су прекршили на најтежи начин кад је наша земља у питању. Председника Србије ће чути читав свет, а са пажњом ће то да прати и цела Србија. Наш народ је поносан на свог председника и на нашу слободну и суверену државну политику“, нагласио је др Орлић.

Амбасадор Линдквист је захвалио председнику Народне скупштине на свим информацијама о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, истакавши да је за његову земљу стабилост Западног Балкана веома важна, као и да Финска у потпуности подржава изјаву високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Ж. Борела упућену странама, која одражава став свих држава чланица ЕУ. Додао је и да Финска у потпуности подржава процес европских интеграција Србије и истакао значај сарадње у областима одрживе економије и зелене енергије, културе, образовања, али и у другим областима од обостраног значаја.

Саговорници су се сложили да би у предстојећем периоду требало удруженим напорима радити на унапређењу сарадње Србије и Финске, а др Орлић је истакао спремност Народне скупштине да пружи свој допринос даљем развоју сарадње у различитим областима од обостраног значаја.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 21. септембар 2023. | састанак председника Народне скупштине са амбасадором Финске у Републици Србији 21.09.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31