16. мај 2023. Председник Народне на одржавању посебне седнице Парламента Републике Азербејџан

16. мај 2023. Председник Народне на одржавању посебне седнице Парламента Републике Азербејџан

Уторак, 16. мај 2023.

Председник Народне скупштине на посебној седници Мили Меџлиса: Азербејџан и Србија заједно у одбрани међународног права

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић боравио је данас у Бакуу, поводом одржавања посебне седнице Парламента Републике Азербејџан (Мили Меџлиса), посвећене стогодишњици рођења бившег председника Азербејџана Хејдара Алијева.


Током обраћања на поменутој седници, председник НС РС исказао је поштовање према резултатима које је, водећи своју државу и народ, постигао Хејдар Алијев, посебно када је реч о стицању независности, очувању стабилности и економском препороду Азербејџана. Поручио је да Азербејџан и данас бележи динамичан развој у свим областима, чему је сведок и Р. Србија. „Наше две земље веже много тога: традиционално пријатељство, стратешко партнерство, а пре свега – принципијелно залагање за поштовање територијалног интегритета и суверенитета свих држава. По овом питању, Србија и Азербејџан у међународној арени стоје јединствено, поштујући повељу УН и међународно јавноправне норме засноване управо на поретку УН“, поручио је др Орлић.

Председник НС РС имао је прилику да се састане са домаћином скупа, председницом Парламента Републике Азербејџан Сахибом Гафаровом, на чији позив и борави у Бакуу.

Саговорници су заједнички констатовали да су односи две земље на највишем нивоу икада, те да су засновани на узајамном поштовању и поверењу двојице лидера, председника Р. Србије Александра Вучића и председника Р. Азербејџан Илхама Алијева. Снажењу билатералних односа и унапређењу свеукупне сарадње, како су констатовали, доприноси и јачање веза између парламената на свим нивоима, као и на међународном плану. С тим у вези, др Орлић је исказао задовољство због најављене посете председнице Гафарове Београду.

Током састанка је још једном потврђен принципијелан став Р. Азербејџан и поновљена узајамна подршка примени принципа међународног јавног права. „Наше две земље деле исте вредности и стоје на истој страни када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета свих земаља чланица УН, па тако и Р. Србије, без обзира на све изазове са којима се данас суочава свет“, поручила је председница Мили Меџлиса, на чему је др Орлић захвалио. „Р. Србија веома цени подршку Р. Азербејџан, још једном потврђену и гласањем у Савету Европе. Овај чин сматрамо доказом искреног пријатељства и снажног партнерства, на које ћемо увек бити спремни да узвратимо“, поручио је председник НС РС.

Током састанка је било речи о јачању сарадње у свим областима од интереса, првенствено у сфери економије у којој Р. Србија бележи историјске резултате, као и када је реч о енергетици и пољопривреди.

На посебној седници Мили Меџлиса учешће је узео велики број председника парламената и шефова међународних парламентарних организација, који су, полагањем венаца, одали почаст азербејџанском националном вођи, и са којима је председник НС РС имао прилику за сусрет на маргинама скупа.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1