25. април 2023. Председник Народне скупштине на Конференцији председника парламената држава чланица ЕУ

25. април 2023. Председник Народне скупштине на Конференцији председника парламената држава чланица ЕУ

Уторак, 25. април 2023.

Председник Народне скупштине Р. Србије учествовао на Конференцији председника парламената држава чланица ЕУ

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић учествовао је на Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније која је одржана у Прагу 24. и 25. априла 2023. године. Осим председника парламената држава чланица, на дводневној Конференцији су учествовали и председници парламената држава кандидата за чланство у ЕУ, као и председница Европског парламента Роберта Мецола.


Председници парламената држава чланица ЕУ навели су у закључцима Конференције да је препозната потреба да ЕУ и њене државе чланице наставе да проактивно и одлучно подржавају процес европских интеграција Западног Балкана, са јасно дефинисаним роковима за пријем у чланство, након имплементације реформи и испуњења неопходних критеријума.

На маргинама дводневне Конференције, током другог радног дана, председник Скупштине Србије састао се са Борисом Коларом, председником Народне скупштине Словачке Републике, Русланом Стефанчуком, председником Врховне раде Украјине, као и са председником Одбора за европске послове Сената Републике Француске Жан-Франсоа Рапином, које је детаљно упознао са актуелним стањем у процесу европских интеграција и тешком ситуацијом за Србе на КиМ. Како је нагласио, Приштина и даље отворено угрожава сваки дијалог, дуже од 10 година одбија да испуни обавезу формирања ЗСО, свакодневно терорише српски народ и организује „изборе“ у српским срединама без икаквог учешћа Срба, а за сва своја недела тражи и добија награде, од којих последња стиже у виду кандидатуре за чланство у СЕ.

Саговорници су потврдили своје позиције о поштовању територијалне целовитост Србије, на чему им је председник НС РС захвалио. „Словачка Република никада неће признати тзв. „Косово“, поручио је Борис Колар.

Руслан Стефанчук је нагласио да територијални интегритет и суверенитет Републике Србије Украјина поштује као ствар принципа. „Ми смо то јасно саопштили и у време напада на вашу земљу 1999. године“.

Председник Одбора за европске послове Сената Републике Француске, Жан-Франсоа Рапин указао је на значај традиционалног пријатељства између две државе и два народа, те потврдио подршку европском путу Србије.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја