5. децембар 2022. Председник Народне скупштине са министром спољних послова Исламске Републике Иран

5. децембар 2022. Председник Народне скупштине са министром спољних послова Исламске Републике Иран

Понедељак, 5. децембар 2022.

Председник Народне скупштине Републике Србије на састанку са министром спољних послова Исламске Републике Иран

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић разговарао је данас са Хосеином Амиром Абдолахианом, министром спољних послова Исламске Републике Иран, о даљем развоју свеукупне сарадње, с посебним фокусом на области економије, привреде и савремених технологија.


Др Орлић је изразио задовољство због одличних билатералних односа који почивају на међусобном поштовању и разумевању. Посебно је захвалио на поштовању територијалног интегритета и суверенитета наше земље и непризнавању тзв. „Косова“, чиме ИР Иран, како је истакао, потврђује приврженост основним принципима међународног јавног права.

Министар Абдолахиан поздравио је блиске и пријатељске везе два народа и изразио спремност за даљу сарадњу са Србијом у свим сферама од обостраног интереса. Поздравио је уравнотежену спољну политику коју води председник Србије Александар Вучић, као и одлучност којом се бори за очување националних и државних интереса. Поновио је да Иран, у складу са међународним правом и Повељом УН, задржава доследан став по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“.

Председник Народне скупштине је, с тим у вези, известио саговорника о актуелним дешавањима на КиМ и новим кршењима свих постигнутих споразума. „Србија снажно стоји уз свој народ – ову поруку председник Вучић поновио је више пута, и уз његове речи је читава Србија. Трпећи свакодневни терор, отворено насиље, физичко, правно и у сваком другом смислу, Срби на КиМ се буквално боре за опстанак. Сваки потез Аљбина Куртија и Приштине открива јасну крајњу намеру – протерати српски народ са простора КиМ. То им нећемо дозволити“, поручио је др Орлић, додајући да се, упркос немогућим условима, званични Београд бори да сачува дијалог, стабилност и мир за све у региону.

Саговорници су током састанка потврдили значај међупарламентарне сарадње, којој ће, како су заједнички констатовали, додатни подстицај дати и новоформирана Посланичка група пријатељства са ИР Иран, али и наставак активности два парламента на свим нивоима. Састанку је присуствовала и председница ПГП са Ираном Јасмина Каранац, која је поздравила госте и потврдила спремност за наставак сарадње са посланичком групом пријатељства у иранском парламенту.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 5. децембар 2022. | састанак председника Народне скупштине са министром спољних послова Исламске Републике Иран 05.12.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5