17. новембар 2022. Председник Народне скупштине са представницима Венецијанске комисије и ОДИХР

17. новембар 2022. Председник Народне скупштине са представницима Венецијанске комисије и ОДИХР

Четвртак, 17. новембар 2022.

Председник Народне скупштине са представницима Венецијанске комисије и ОДИХР-а: Избори у Србији спроведени по најбољим условима икада

Председник Народне скупштине Републике Србије, др Владимир Орлић, састао се данас са представницима Венецијанске комисије и Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР). Сарадња Народне скупштине и Венецијанске комисије оцењена је као активна и успешна, посебно приликом припреме Акта о промени Устава Републике Србије.


Говорећи о обезбеђеним условима за опште изборе у Србији 2022. године, др Орлић је истакао да су све мере које су дефинисане кроз међупартијски дијалог имплементиране кроз измене одговарајућих законских прописа. „Испуњено је апсолутно све што је договорено у међупартијском дијалогу, и сви су изашли на изборе под изборним условима који су били најбољи од увођења вишестраначја у нашој земљи“, рекао је др Орлић. Такође, истакао је да су нека решења по први пут уведена у Србији управо за ове изборе, те да, у том смислу, нема ни сличних упоредних примера у другим земљама. Као пример наведеног, истакао је повећан број представника опозиционих листа у Републичкој изборној комисији, у чијем је сталном саставу обезбеђен значајан број места чак и за ванпарламентарне опозиционе странке, што никада раније није био случај. Формирано је и посебно тело које је вршило надзор над радом медија у изборној кампањи, чији су чланови били представници опозиционих изборних листа и РЕМ-а, без представника владајућих странака, и на челу овог тела налазио се представник опозиције. „Ни то никада није урадио нико у нашој земљи, ми смо то увели први пут ове године“, рекао је председник Скупштине Србије.

Др Орлић је констатовао да је увођењем ових и бројних других новина постигнут демократски стандард, највиши од увођења вишестраначја у Србији. „Најбољи показатељ шта сви учесници на изборима мисле о условима које смо обезбедили, јесте чињеница да су сви чланови Републичке изборне комисије, укључујући и све представнике опозиционих изборних листа, једногласно изгласали усвајање коначних резултата избора. То се никада раније није догодило“, поручио је председник Скупштине Србије.

Изразио је очекивање да ће се сарадња Народне скупштине Републике Србије и Венецијанске комисије наставити и у будућности.

Представници Венецијанске комисије и ОДИХР бораве у Народној скупштини Републике Србије, на серији састанака са представницима посланичких група на тему изборних закона које је Скупштина Србије усвојила 2021. и 2022. године.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5