1. новембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадором Украјине

1. новембар 2022. Председник Народне скупштине са амбасадором Украјине

Уторак, 1. новембар 2022.

Председник Народне скупштине са амбасадором Украјине: Србија, бранећи свој територијални интегритет, брани и друге

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Украјине Њ. Е. Володимиром Толкачом и изразио захвалност на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије.


Како је нагласио, Србија се доследно залаже за поштовање међународног јавног права и пуно уважавање начела територијалног интегритета и суверенитета свих држава чланица УН. „Захваљујемо вашој земљи на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Нажалост, знамо да постоје и они који се за принципе међународног права заузимају на речима, али их отворено крше на примеру КиМ“, поручио је председник Скупштине.

Информисао је амбасадора Толкача о тешкој ситуацији у јужној српској покрајини, притисцима и терору са којим се суочава наш народ. „Приштина поново једностраним и опасним потезима покушава да угрози мир и поново званични Београд, на челу са председником Александром Вучићем, покушава да тај мир сачува за све. Додатно, Приштина је сада у отвореној кампањи за чланство у Савету Европе, и на основу тога ко је подржава, јасно се види ко је спреман да поново отворено крши принципе међународног јавног права“, рекао је др Орлић.

Амбасадор Толкач је потврдио да се став Украјине по питању КиМ неће мењати и захвалио Србији на подршци у тешким тренуцима и бризи за избегли народ. „Наше две земље су на тешком задатку одбране принципа међународног јавног права. Свесни смо да ситуација на КиМ није лака и наставићемо да пружамо снажну подршку територијалном интегритету и суверенитету ваше земље. Принципи морају да важе једнако за све и као што српски званичници истичу, када бранимо свој интегритет, тиме га чувамо и за друге“, поручио је Толкач.

Др Орлић је изразио спремност Републике Србије да настави да пружа сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву, у шта се амбасадор лично уверио током заједничке посете са председником Србије Врању, када је истакао да је за децу, као и за одрасле избегле из Украјине, Србија обезбедила све неопходне услове за живот.


Фото галерија


Видео (1)

Уторак, 1. новембар 2022. | састанак председника Народне скупштине са амбасадором Украјине у Србији 01.11.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5