6. октобар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са замеником министра иностраних послова Исламске Републике Иран Алијем Багхеријем

6. октобар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са замеником министра иностраних послова Исламске Републике Иран Алијем Багхеријем

Четвртак, 6. октобар 2022.

Председник Народне скупштине са замеником министра иностраних послова Ирана: Спремни за унапређење сарадње

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са замеником министра иностраних послова Исламске Републике Иран Алијем Багхеријем.


Како су констатовали, билатерални односи две земље су на високом нивоу, што представља чврст темељ за даљи развој свеобухватне сарадње. „Наши односи нису засновани само на пријатељству и међусобном разумевању, већ и на заузимању за принципе међународног права. Захваљујем на принципијелном ставу Ирана и подршци коју нам пружа по питању Косова и Метохије“, поручио је др Орлић и нагласио важност поштовања суверенитета и територијалног интегритета наше земље.

Саговорници су закључили да су дијалог и рад на мирољубивим решењима једини прави начин да се превазиђу кризе на било ком месту. „У тешким временима треба поступати одговорно, мудро и хладне главе. Чини се да је у данашњем свету то посебно тешко. Србија чува самосталност у доношењу одлука, штити своје националне и државне интересе и залаже се за поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе. То би требало да су основни принципи међународног права о којима данас многи причају, али су их прекршили када је реч о нашој земљи, на шта је јасно указао председник Србије Александар Вучић пред Уједињеним нацијама“, истакао је др Орлић.

Подсетио је да се Србија на дневној бази суочава са опасним претњама и угрожавањем чак и физичке безбедности Срба на КиМ, јер приштинска страна не поштује своје обавезе из потписаних споразума и отворено провоцира ескалацију. „Упркос свему, Србија је данас препозната као фактор стабилности и лидер у регионалној сарадњи, чему је најбољи доказ иницијатива „Отворени Балкан“, која је потекла управо из Србије и од председника Александра Вучића, на шта смо поносни“, изјавио је др Орлић.

Заменик министра Багхери поручио је да се и Србија и Иран суочавају са претњама по безбедност које су углавном последица деловања спољних фактора, али да две земље морају да наставе рад на даљем јачању свеобухватне сарадње, како би се заједнички избориле са изазовима. „Наставак оваквих консултација, не само што приближава ставове Србије и Ирана, већ нам омогућава да направимо мапу пута за будућу сарадњу“, рекао је заменик министра.

Истакао је важност јачања међупарламентарне сарадње и поздравио најаву формирања Посланичке групе пријатељства са ИР Иран и у новом сазиву Народне скупштине Србије. На састанку је исказана спремност обе стране за даље унапређење сарадње у свим областима.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 6. октобар 2022. | састанак председника Народне скупштине са замеником министра спољних послова Исламске Републике Иран 06.10.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја