23. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са амбасадором Републике Француске Њ. Е. Пјером Кошаром

23. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са амбасадором Републике Француске Њ. Е. Пјером Кошаром

Петак, 23. септембар 2022.

Председник Народне скупштине Србије са амбасадором Републике Француске: Настављамо сарадњу

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са амбасадором Републике Француске Њ. Е. Пјером Кошаром. Како је оценио, традиционално блиски односи две државе су у сталном напретку, првенствено захваљујући личним залагањима и пријатељству председника Александра Вучића и Емануела Макрона.


Када је реч о парламентарној сарадњи, др Орлић је истакао да у Народној скупштини Републике Србије традиционално функционише Посланичка група пријатељства са Француском, која је у претходном сазиву бројала готово 90 чланова. „Уверен сам да ће се у кратком року оформити нова, која да ће бити подједнако бројна и активна“, рекао је председник Народне скупштине.

Постојана сарадња између две земље огледа се, како је подвукао председник Народне скупштине, и кроз бројне заједничке, капиталне пројекте који умногоме помажу економски напредак наше земље, али и читавог региона. „Поздрављам све досадашње, али и будуће инвестиције из Француске и истичем да је Србија најбоља земља за улагање у овом делу Европе“, поручио је др Орлић, и додао да је добар доказ томе иницијатива „Отворени Балкан“, која је потекла управо из Србије и од председника Вучића, и која је значајна, не само за нашу земљу, већ за све државе које у њој учествују.

Др Орлић је истакао да је у тешка и изазовна времена мир најважнији, и представља предуслов за даљу сарадњу и развој. С тим у вези, подсетио је да је став Србије, по питању територијалног интегритета било које државе, јасан, недвосмислен и принципијелан. „Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава на свету. То је став који је поновио и председник Александар Вучић обраћајући се у Генералној скупштини Уједињених нација, али и у свакој другој прилици. Принципи међународног права газили су се и 1999. и 2008. године, а газе се и данас. Непоштовање интегритета Србије у случају КиМ флагрантно је кршење међународног права и темељних принципа УН. Јасно саопштавамо став да међународно право мора да се поштује и на примеру Србије и шаљемо поруку да никаква столица за тзв. „Косово“ у Уједињеним нацијама за нас не долази у обзир“, подвукао је председник Народне скупштине.

Др Орлић је истакао да је дијалог између Београда и Приштине у застоју управо због неодговорног понашања приштинске стране која крши све договоре, игнорише све обавезе и повлачи једностране потезе који директно воде ка ескалацији и угрожавању физичке безбедности Срба на КиМ. „И у овим тешким условима и околностима остаћемо привржени дијалогу и тражењу решења којe подразумева да се чува мир за све, и за Србе и за Албанце“, закључио је др Орлић.

Амбасадор Кошар je искористио прилику да др Владимиру Орлићу и лично честита на избору за председника Народне скупштине и изразио задовољство поводом будуће сарадње.


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 23. септембар 2022. | састанак председника Народне скупштине са амбасадором Француске Републике у Републици Србији 23.09.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
уторак, 6. децембар

Цео календар догађаја