15. септембар 2021. Председник Народне скупштине у разговору са новим шефом Делегације ЕУ у Србији

15. септембар 2021. Председник Народне скупштине у разговору са новим шефом Делегације ЕУ у Србији

Среда, 15. септембар 2021.

Председник Народне скупштине одржао састанак са новоименованим амбасадором Европске уније у Србији

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић примио је данас у посету новог шефа Делегације ЕУ у Србији амбасадора Емануела Жофреа.


На почетку разговора, председник Скупштине изразио је срдачне честитке и пожелео успешан мандат амбасадору Жофреу, додавши да очекује наставак успешне сарадње са Делегацијом ЕУ у Београду, као и до сада.

Подвукао је да је Србија у сваком смислу спремна за наставак пуне сарадње са ЕУ, њеним институцијама и државама чланицама, као и за интензиван рад у циљу напретка и убрзања преговарачког процеса, с обзиром да је чланство у ЕУ најважнији спољно-политички приоритет и стратешко опредељење наше земље.

Саговорници су разговарали о наставку друге фазе међустраначког дијалога, који се планира за 17-18. септембар и изразили наду да ће представници власти и опозиције кроз предстојеће преговоре доћи до компромисних решења, која ће унапредити изборни процес. Амбасадор Жофре је истакао да ће делегација ЕУ у Београду урадити све што је у њиховој моћи како би помогли процес дијалога, али и имплементацију свега договореног.

На интересовање шефа делегације ЕУ Емануела Жофреа, председник Народне скупштине Ивица Дачић упознао је саговорника са процедуром измена Устава у делу који се тиче правосуђа и избора судија, објаснивши да се ради о комплексном процесу који подразумева одржавање референдума. Председник Скупштине је такође истакао да веома важну улогу у наставку процеса игра мишљење Венецијанске комисије на предлог уставних амандмана, због чега се и планира посета њихове делегације Београду крајем септембра.

На крају разговора председник Скупштине Ивица Дачић пожелео је још једном добродошлицу амбасадору Жофреу и истакао да је Делегација ЕУ у Београду партнер парламента Србије, те да се нада наставку конструктивне сарадње по многобројним питањима.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 22. октобар

Цео календар догађаја