13. мај 2021. Делегација Народне скупштине у ПС ОБЕС са амбасадором Казахстана у Србији

13. мај 2021. Делегација Народне скупштине у ПС ОБЕС са амбасадором Казахстана у Србији

Четвртак, 13. мај 2021.

Делегација Народне скупштине у ПС ОБЕС разговарала са амбасадором Казахстана

Шефица делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини ОЕБС Весна Марковић и чланови делегације проф. др Жарко Обрадовић, Душица Стојковић и Предраг Рајић, разговарали су са амбасадором Казахстана у Србији Габитом Сиздикбековим.


На самом почетку састанка Весна Марковић истакла је да су политички односи две земље традиционално добри и пријатељски и да нема отворених билатералних питања Унапређењу наших односа допринело је и отварање амбасада у обе земље, али и бројни сусрети на највишем нивоу, пре свега председника наших држава, председника парламената, министара спољних послова, али и парламентараца.

Бројни споразуми које смо потписали, али и они који су у припреми представљају добар основ за успостављање интензивније сарадње у многим областима.

Истакла је да Посланичка група пријатељства са Казахстаном броји 30 чланова који имају добру сарадњу са својим колегама из ове земље, али простор за проширење парламентарне сарадње постоји и у сарадњи између скупштинских одбора Србије и Казахстана. Марковић се захвалила на подршци Казахстана по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Амбасадор се захвалио на прилици да се упозна са делегацијом, наводећи да Казахстан види Србију као искреног пријатеља, а да је то пријатељство ојачано сарадњом на билатералном и мултилатералном нивоу. Сложио се да шефом делегације да огроман потенцијал у јачању веза две земље лежи у економској сарадњи и да је Казахстан веома интересантна дестинација за српске предузетнике, с обзиром на његову геополитички позицију. Истакао је и област културе, као један од битних фактора сарадње, а додао је и да у Казахстану, по незваничним подацима, живи око 2000 српских држављана, од којих је велики број спортиста. С тим у вези, поменуо је и сарадњу у области туризма и успостављању директне авио линије између Казахстана и Србије. Говорио је и о великим српским предузећима која послују у Казахстану и која су радила на значајним пројектима у овој земљи. Најавио је и посету заменика министра спољних послова и потписивања нових споразума две земље. Амбасадор је искористио прилику да делегацији представи казахстанског кандидата за заменика председника Парламентарне скупштине ОЕБС-а, које ће се одржати у јулу ове године.

На састанку су учешће узели и чланови делегације проф. др Жарко Обрадовић, Душица Стојковић и Предраг Рајић који су са амбасадором разговарали о актуелним темама, попут сарадње у наменским индустријама, обележавању 25 година од дипломатских односа Србије и Казахстана и сусретима парламентараца као прилике за размену искустава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја