Петак, 24. јануар 2020.

Делегација Народне скупштине на зимском заседању ПС Савета Европе

Делегацију Народне скупштине Републике Србије која учествује на зимском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру предводиће шеф Сталне делегације НС РС у ПС СЕ др Александра Томић, а у саставу делегације ће бити чланови делегације Биљана Пантић Пиља, проф. др Жарко Обрадовић, Елвира Ковач, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић и заменик члана делегације Дубравка Филиповски.


У склопу грузијског председавања Савету Европе гост Парламентарне скупштине биће прва председница Грузије Саломе Зурабишвили која ће се најпре обратити, а потом и одговарати на питања парламентараца. Скупштини ће се такође обратити и Игор Додон, председник Републике Молдавије, Давид Залкалиани, министар спољних послова Грузије и председник Комитета министара Савета Европе, као и Марија Пејчиновић Бурић, генерална секретарка Савета Европе.

Међу кључним темама којима ће се Парламентарна скупштина бавити током петодневног заседања биће комплементарни заједнички поступак између Комитета министара и Скупштине као одговор на озбиљну повреду законских обавеза државе чланице, функционисање демократских институција у Пољској, пријављени случајеви политичких затвореника у Азербејџану и минималним стандардима за изборне системе. Посланици ће такође расправљати о претњама слободи медија и безбедности новинара, као и о заштити слободе вероисповести на радном месту. Скупштина ће такође одржати и две заједничке дебате – једна о трговини миграната и несталој деци избеглица и миграната, а друга о туризму трансплантације органа и трговини људским ткивима и ћелијама.

Парламентарна скупштина на овом заседању изабраће судије Европског суда за људска права из Француске. Заседање Парламентарне скупштине Савета Европе биће одржано од 27. до 31. јануара.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
уторак, 6. јун

Цео календар догађаја