10. децембар 2019. Народни посланици са проф. др Валеријем Алексејевом, председником Међународног фонда јединства православних народа

10. децембар 2019. Народни посланици са проф. др Валеријем Алексејевом, председником Међународног фонда јединства православних народа

Уторак, 10. децембар 2019.

Делегација Народне скупштине примила председника Међународног фонда јединства православних народа

Делегација Народне скупштине Републике Србије, на челу са потпредседником Верољубом Арсићем, састала се са проф. др Валеријем Алексејевом, председником Међународног фонда јединства православних народа.


„На територији Косова и Метохије налазе се старовековни српски православни споменици и цркве, који се скрнаве недоличним понашањем, а оно што изненађује јесте ћутање привремених органа власти и међународне заједнице поводом овог питања. Ови споменици налазе се на УНЕСКО листи светске баштине, те је ово проблем који превазилази границе наше државе“, истакао је Арсић.

Он се захвалио Руској Федерацији на подршци суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије, указавши да Међународни фонд јединства православних народа и Интерпарламентарна скупштина православља могу имати значајну улогу у решавању тих питања у будућности и заштити нашег културног наслеђа.

„Црква представља јединство једног народа, његов колективни дух и осећај припадности, а рушење духовног идентитета представља покушај нарушавања народа и државе. Православна црква је у последњих 100 година била изложена разним притисцима, почев од идеологије комунизма до стварања новог светског поретка, због чега је данас изузетно важно сачувати јединство православних народа“, објаснио је Арсић.

Председник Међународног фонда јединства православних народа Валериј Алексејев подсетио је да је овај састанак уследио након посете председника Србије Александра Вучића Руској Федерацији, која има велики значај за јачање братских односа двеју земаља.

„Наш председник је нагласио да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије и да ваш народ увек може да рачуна на подршку Русије по овом политичком питању. Фонд, такође, не признаје самопроглашено Косово за посебну државу и већ годинама ради на очувању културне баштине и помоћи српском становништву на тој територији“, подвукао је Алексејев.

Према његовим речима, Фонд подржава све парламентарне структуре које раде на јачању и промоцији традиционалних и породичних вредности. Он је додао да ова организација има девет одељења у свету, међу којима је једно од најуспешнијих одељење у Србији, са којим Фонд има одличну сарадњу.

Састанку су присуствовали и народни посланици проф. др Љубиша Стојмировић, Александар Чотрић и Јован Палалић, који су се усагласили да је важно да Србија и Русија јачају сарадњу и пријатељске односе на свим нивоима, како републичким, тако и локалним.

На састанку је било речи и о тренутној ситуацији у којој се налази Руска православна црква и политизовању верских питања, као и о могућим решењима, где је дијалог истакнут као најбоље средство превазилажења несугласица.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2