10. новембар 2019. Делегација Народне скупштине боравила у студијској посети Народној Републици Кини (фото: © Национална академија за управљање Комунистичке партије НР Кине)

10. новембар 2019. Делегација Народне скупштине боравила у студијској посети Народној Републици Кини (фото: © Национална академија за управљање Комунистичке партије НР Кине)

Уторак, 12. новембар 2019.

Делегација Народне скупштине боравила у студијској посети Народној Републици Кини

Делегација чланова парламентарне Групе пријатељства Србије са НР Кином Народне скупштине Републике Србије, коју је чинио 21 посланик, предвођена проф. др Жарком Обрадовићем, председником Групе пријатељства, боравила је у студијској посети Народној Републици Кини од 1. до 10. новембра. Делегација Народне скупштине је била гост Националне академије за управљање Комунистичке партије Народне Републике Кине.


Чланови делегације током деветодневне студијске посете су имали прилике да се на предавањима организованим у Националној академији за управљање КП НР Кине упознају са државним уређењем, политичким системом као и економским реформама и успесима НР Кине. Предавачи су такође упознали чланове делегације са дипломатским активностима и основним политичким идејама председника Си Ђин Пинга.

Током студијске посете чланови делегације су имали састанак са потпредседником Одбора за спољне послове Свекинеског националног Конгреса Ченг Фенксиангом.

Ченг Фенксианг је током састанка подсетио на традиционално добре кинеско-српске односе и истакао да је Кина у Србија увек видела великог пријатеља. Ченг Фенксианг је рекао да две земље треба да имају интензивне размене на високом нивоу и да ојачају практичну сарадњу. Он је подсетио да је Кина економски присутна у Србији са инвестиционим пројектима у области инфраструктуре а посебно је истакао значај учешћа Србије у Иницијативи „Један појас, један пут“. Ченг Фенксианг је посебно нагласио да ће представници Свекинеског националног Конгреса и даље подржавати парламентарну сарадњу два законодавна тела подсетивши да Комунистичка партија НР Кине има добре односе са свим парламентарним странкама у Србији.

Проф. др Жарко Обрадовић је оценио односе две земље као најбоље у историји, додавши да њима посебан тон дају и добри односи председника Си Ђин Пинга и председника Александра Вучића. Такође се захвалио на пружању пуне подршке НР Кине у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије као и подршку коју НР Кина пружа Републици Србији у свим мултилатералним институцијама. Проф. др Жарко Обрадовић је такође подсетио да је Србија најактивнији члан у Иницијативи 16+1.

Председник ПГП са НР Кином проф. др Жарко Обрадовић је током студијске посте имао састанак са др Жао Баиге, председницом Саветодавног одбора BRI International Think tenk. Проф. др Жарко Обрадовић и др Жао Баиге су разговарали о даљим модалитетима сарадње и укључености Републике Србије у активности Иницијативе 16+1.

У другом делу студијске посете, чланови делегације ПГП са Кином су посетили град Тијанђин 150 км удаљен од Пекинга. Током посете Тијанђину, делегација је имала састанак са пословним руководством Кинеске компаније за комуникацију и грађевинарство, где је упозната како са изведеним тако и са планираним инфраструктурним пројектима у Србији. Делегација Народне скупштине је такође посетила и прву кинеску фабрику сатова у Тијенђину и Тијанђин институт за индустријску биотехнологију.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја