28. октобар 2019. Делегација Народне скупштине у билатералној посети Мароку

28. октобар 2019. Делегација Народне скупштине у билатералној посети Мароку

Понедељак, 28. октобар 2019.

Делегација Народне скупштине у билатералној посети Мароку

Делегација Народне скупштине коју предводи потпредседник Верољуб Арсић, а у чијем саставу су представници Одбора за спољне послове и Посланичке групе пријатељства са Мароком Дубравка Филиповски, Стефана Миладиновић, Љиљана Малушић и Никола Савић, борави у билатералној посети Краљевини Мароко, од 25. до 28. октобра 2019. године, на позив председника Већа Представника Парламента Краљевине Мароко, Хабиба Ел Малкија.


Оцењено је да су билатерални односи Марока и Србије вишедеценијски, пријатељски и да су знатно интензивирани у последњих неколико година, о чему сведочe и размене посета, укључујући и парламентарне посете на највишем нивоу.

Представници Парламента Марока су поновили да Мароко поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и да се тај став неће променити. Сматрају да се до решења мора доћи дијалогом и да оно мора бити прихватљиво за обе стране.

Оцењено је да Меморандум о разумевању између Народне скупштине РС и Већа представника Парламента Краљевине Мароко, који је потписан 2018. године доприноси јачању парламентарне сарадње и представља први корак ка успостављању стратешког партнерства.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић се захвалио Мароку на подршци по питању јужне покрајине и на принципијелном ставу да је једино могуће решење до којег се дође дијалогом и да оно мора бити прихватљиво за обе стране. Такав став, истакао је, представља не само подршку Србији, него свеукупном миру.

Наглашен је значај парламентарне дипломатије у укупним билатералним односима, а обе стране су изразиле спремност за интензивирање економске сарадње, као и сарадње у другим областима, укључујући и континуирану подршку у међународним организацијама по питањима од обостраног интереса. На крају, домаћин је још једном поздравио посвећеност Републике Србије дијалогу Београда и Приштине и у циљу изналажења компромисног решења, прихватљивог за обе стране којим ће се осигурати трајни мир.

Током посете, делегација је разговарала са потпредседником Већа представника представника Слиманом Ел Омранијем, са потпредседником Већа саветника Абдел Хамидом Соуиријем, са председником Одбора за спољне послове, националну одбрану, исламске послове и Мароканце у иностранству Јесефом Гарибијем, као и члановима Посланичке групе пријатељства са Србијом.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2