25. октобар 2019. Делегација Народне скупштине у посети Великој Народној скупштини Турске

25. октобар 2019. Делегација Народне скупштине у посети Великој Народној скупштини Турске

Петак, 25. октобар 2019.

Делегација Народне скупштине коју предводи проф. др Жарко Обрадовић састала се са потпредседником Велике Народне скупштине Турске

Потпредседник Велике народне скупштине Турске Суреја Сади Билгич нагласио је значај билатералне сарадње Србије и Турске и потврдио подршку Турске унапређењу економског развоја, реализацији инфраструктурних пројеката и налажењу решења питања у региону.


У разговору са делегацијом Народне скупштине Републике Србије, коју у посети Турској предводи проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове, обострано је констатовано да је у години обележавања 140 година дипломатских односа актуелни ниво односа две земље на највишем нивоу до сада, чему и парламентарна сарадња даје свој допринос.

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић је пренео очекивање да Турска, као значајна сила, употреби свој утицај за настављање дијалога и налажење решења за проблеме на Балкану.

Турски саговорници су нагласили значај који Турска придаје наставку дијалога Београда и Приштине и изразили очекивање да ће након избора на Косову нова влада повући одлуку о увођењу таксе од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ.

У разговорима су размотрене и могућности за даље развијање парламентарне сарадње које пружа Протокол о сарадњи два парламента.

Договорено је да се трилатерални механизам сарадње између Србије, Турске и БиХ, који доприноси јачању стабилности и развоја у региону, успостави и на парламентарном нивоу.

Обе стране сложиле су се у оцени да постоји значајан потенцијал за даље повећање трговине између две земље и унапређење економске сарадње у целини, као и сарадње у областима образовања, науке, културе и другим. Наша делегација је изразила наду да ће се наставити тренд све израженијег интереса Турске да улаже у српску привреду.

Покренута је и идеја о сарадњи посланика две земље који се баве научним и истраживачким радом ради организовања научних скупова од значаја за Турску и Србију.

Договорено је да се настави подршка у међународним организацијама на реализацији циљева од интереса за обе државе.

Делегација, у којој су и проф. др Зоран Драгишић, председник Посланичке групе пријатељства са Турском, Маја Мачужић Пузић, члан Одбора за спољне послове, Ђорђе Косанић, члан Одбора за спољне послове и Нада Лазић, члан Посланичке групе пријатељства са Турском, у Парламенту Турске водила је и разговоре са председником Одбора за спољне послове Волканом Бозкиром и члановима Одбора, као и са председником Групе пријатељства Турска–Србија Мустафом Езкином и члановима Групе.

Делегацију је примио и министар правде и копредседавајући Заједничке мешовите комисије за економску сарадњу Абдулхамит Гул, као и заменик министра спољних послова Јавуз Селим Киран.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2