6. октобар 2019. Делегација Народне скупштине на јесењем заседању ПС ОЕБС

6. октобар 2019. Делегација Народне скупштине на јесењем заседању ПС ОЕБС

Понедељак, 7. октобар 2019.

Делегација Народне скупштине активно учествовала на јесењем заседању ПС ОЕБС

Током јесењег заседања Парламентарне скупштине ОЕБС, одржаног у Маракешу, од 4. до 6. октобра, чланови српске делегације су активно узели учешће у дебати посвећеној Медитеранском форуму.


Делегацију Народне скупштине Републике Србије предводила је шефица делегације Стефана Миладиновић, а у њеном саставу су били народни посланици Душица Стојковић, Весна Марковић и Бранимир Јовановић.

Овогодишњи Медитерански форум окупио је више од 200 парламентараца из 56 држава чланица ОЕБС-а и држава партнера, као и бројне посматраче и госте. Главна тема јесењег заседања била је „Промоција безбедности у региону Евро – Медитерана: Улога ОЕБСа и његових партнера”.

Учесницима су се на почетку заседања поздравним говором обратили председник ПС ОЕБС-а Георг Тсертели и председник Домa саветника Краљевине Мароко, Хаким Бенхамах.

Парламентарци држава чланица ОЕБС-а су током заседања расправљали о економској повезаности земаља Медитерана, климатским променама и миграцијама, сарадњи афричких земаља са регионом Медитерана и борби против религијског екстремизма.

Шеф сталне делегације Стефана Миладиновић, као специјални представник ПС ОЕБС за Дигиталну агенду, током заседања је указала на значај процеса дигитализације у савременом друштву, а посебно је нагласила њену важност у земљама чланицама ОЕБС-а.

„Дигитализација несумњиво утиче на све сегменте живота. Она уноси квалитативне промене у целину сваког друштва и утиче на један сасвим нови начин деловања и размишљања. Нажалост, у појединим деловима света се значај дигитализације још увек потцењује, упркос напорима појединих фактора да подигну свест о њеној важности. Усуђујем се да кажем да су корпоративни сектор и сектор услуга отворенији по питању прихватања нових дигиталних решења. На институционалном нивоу, постоји свест о важности овог процеса, међутим, имплементација би могла бити бржа“, рекла је Стефана Миладиновић.

Народна посланица Душица Стојковић је на панелу посвећеном климатским променама представила напоре Народне скупштине Републике Србије у правцу усвајања законодавног оквира у овој области.

„Климатских промена није поштеђена ниједна област у свету, мада неке трпе више од других. Србија бележи све више дана са екстремно високим температурама, мање падавина лети, опасност од поплава и шумских пожара је све већа, шумa је све мање, а тражња енергије за хлађење расте. Као кандидата за улазак у ЕУ, Србију свакако очекује доста обавеза у овој области. Усвајањем Стратегије о климатским промена, коначно је успостављен национални стратешки и политички оквир борбе против климатских промена у складу са међународним обавезама Србије и њеним циљевима смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште – ГХГ.

Досадашње активности Србије у процесима адаптације на климатске промене биле су приметне и надамо се да ће наш одговор на њих допринети бржем и целисходнијем организовању система адаптација.”

Народни посланик Бранимир Јовановић је учествовао у раду ад хок комитета посвећеном борби против тероризма.

„Један од наших задатака треба да буде да доносимо законе који ће утицати да се пресеку путеви финансирања терористичких организација. Ми смо у Србији пре две деценије имали лоше искуство када су наши грађани на територији Аутономне покрајине Косово и Метохија били жртве терористичких напада. Због тога знамо колико је важно да се боримо против тероризма”, рекао је Бранимир Јовановић.

У оквиру панела на тему „Борба против религијске нетрпељивости и дискриминације засноване на религији и веровањима”, народна посланица Весна Марковић је упознала учеснике панела са традицијом верске толеранције у Републици Србији, али и скренула пажњу на непоштовање права српске заједнице на употребу ћириличног писма као и на проблем узурпације имовине Српске православне цркве у појединим земљама југоисточне Европе.

„Не можемо да говоримо о предрасудама према припадницима само једне вероисповести. Срби се у неким, нама суседним земљама, суочавају са озбиљним кршењем људских права. Мислим на право на језик, писмо и вероисповест. Суочавамо се са узурпацијом имовине Српске православне цркве. Ми само желимо да се у тим земљама примени исти принцип који ми примењујемо у својој земљи према припадницима народа из тих земаља. Морамо неговати различитости, јер мултикултуралност је највећа цивилизацијска вредност”, рекла је Весна Марковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5