5. октобар 2018.  Учесници интерпарламентарне конференције у Софији

5. октобар 2018. Учесници интерпарламентарне конференције у Софији

Петак, 5. октобар 2018.

Делегација Народне скупштине на интерпарламентарној конференцији Трансформација региона Западног Балкана – улога и будућност процеса придруживања ЕУ

Делегација Народне скупштине у саставу: Дубравка Филиповски, заменик председника Одбора за спољне послове, Звонимир Ђокић, члан Одбора за европске интеграције, Муамер Бачевац, члан Одбора за европске интеграције и Никола Савић, члан Одбора за спољне послове, учествују на интерпарламентарној конференцији на тему: “Трансформација региона Западног Балкана – улога и будућност процеса придруживања ЕУ“, која се одржава у парламенту Бугарске у Софији, 5. октобра 2018. године.


Учесници Конференције разговарају о улози националних парламената и Европског парламента у јачању европске перспективе Западног Балкана, трансформативном ефекту процеса придруживања ЕУ на регион – изазовима и достигнућима, значају интерпарламентарне и регионалне сарадње за убрзавање реформи у току процеса приступања ЕУ, о резултатима самита EУ – Западни Балкан током Бугарског председавања Саветом ЕУ у првој половини 2018. године, као и наставку подршке процесу приступања Западног Балкана Европској унији.

Дубравка Филиповски је рекла да је стратешки циљ у Србији чланство у ЕУ. То је важно како би се обезбедила владавина права, стабилна економија и тиме и правлачење инвестиција. Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Србија је показала толерантност и стрпљење упркос последњим провокацијама из Приштине. Она је подсетила да ће ускоро бити две хиљаде дана како Приштина није испунила једину обавезу из Бриселског споразума, формирање ЗСО. Србија се показала као кредибилан и поуздан партнер ЕУ у решавању мигрантске кризе. Такође, Србија је посвећена регионалној стабилности и сарадњи и стално шаље поруке мира и дијалога у светлу решавања постојећих конфликата. Поруке које долазе из ЕУ да ће политика проширења бити настављена су охрабрујуће, а 2025. година као година могућег чланства се перципира као достижан циљ. Због тога је потребно убрзати динамику отварања преговарачких поглавља како би се овај процес окончао на време, имајући у виду оспособљеност и спремност администрације Србије.

Интерпарламентарна конференција се одржава у организацији Европског парламента и парламента Бугарске и намењена је члановима парламената Западног Балкана и Турске, уз учешће чланова Европског парламента и чланова парламената Бугарске, Аустрије, Румуније, Чешке, Словеније, Мађарске, Хрватске, Грчке, Италије, Португалије, Немачке и Ирске.

Већина чланова националних парламената држава чланица ЕУ је подржала убрзање процеса придруживања Западног Балкана Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5