29. септембар 2017. Учесници Интерпарламентарне конференције

29. септембар 2017. Учесници Интерпарламентарне конференције

Петак, 29. септембар 2017.

Делегација Народне скупштине на Интерпарламентарној конференцији о независној и модерној јавној управи у земљама у процесу проширења Европске уније

Делегација Народне скупштине у саставу: Жарко Мићин и Неђо Јовановић, Душица Стојковић и Гордана Чомић, чланице Одбора за европске интеграције и чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу учествују на Интерпарламентарној конференцији.


Конференција се одржава у Регионалној школи за јавну администрацију у Даниловграду, 28. и 29. септембра 2017. године, у организацији Европског парламента и Скупштине Црне Горе. На Конференцији учествују делегације парламената западног Балкана и Турске, чланови Европског парламента и експерти Европске комисије. На Конференцији се разматрају питања: принципи и стандарди Европске уније за јавну управу; деполитизација и професионализација јавне управе; мерљивост и контрола рада јавне управе; стратегија борбе против корупције у државној управи; развој е-управе.

Душица Стојковић, у свом излагању, је истакла да су реформе јавне управе које Влада Републике Србије спроводи довеле до позитивних ефеката, по грађане, али и по привреду о чему говоре релевантни међународни извештаји; нпр. за оснивање фирме раније је било потребно дванаест радних дана, а сада осам, Влада је усвојила Акциони план за спровођење Стратегије реформе јавне управе. Имајући у виду да се право ЕУ усклађује на националном, а да се највећи део права примењује на локалном нивоу, препознаје се значај постојања независне и модерне јавне управе. То је значајно и за привлачење страних инвеститора и економски развој. У том смислу од велике је важности што Влада Републике Србије спроводи реформу јавне управе према Стратегији која је усвојена 2014. године. Сви административни поступци у локалним управама се стандардизују, поједностављују, преиспитују се могућности за скраћивање рокова и смањење трошкова. Такође се ради на увођењу е-управе. На дневном реду следећег јесењег редовног заседања наћи ће се Предлог закона о Националној академији за јавну управу и Предлог закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима. Очекује се да ће ова два закона значаjно унапредити јавну управу.

Гордана Чомић је истакла важност укључивања политичких странака у питање јавне управе.

Неђо Јовановић је нагласио значај транспарентности рада свих државних институција.

Жарко Мићин је, говорећи о потреби професионализације државне управе, истакао да је у Србији од 2014. године, у склопу стратегије реформе државне управе извршена рационализација државне управе, чиме су остварене значајне уштеде у буџету. Донета је одлука о привременој забрани запошљавања у јавном сектору, правила о јавим конкурсима, а на професионализацији државне управе радиће се и у будућем периоду, у складу са највишим међународним стандардима из ове области.

Учесници конференције су се сложили да би парламенти западног Балкана и Турске требало да буду више укључени у процес спровођења реформе јавне управе у својим државама, будући да је постојање ефикасне јавне управе један од три најважнија критеријума за чланство у ЕУ (поред политичке стабилности и испуњавања економских критеријума за чланство).Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5