22. септембар 2017. Делагација Народне скупштине на састанку председника oдбора за економске послове о саобраћајним везама Европе

22. септембар 2017. Делагација Народне скупштине на састанку председника oдбора за економске послове о саобраћајним везама Европе

Петак, 22. септембар 2017.

Делагација Народне скупштине на састанку председника oдбора за економске послове о саобраћајним везама Европе

Састанак председника Одбора за економске послове о саобраћајним везама Европе је одржан 21. и 22. септембра 2017. године, у Талину, у Естонији, у склопу парламентарне димензије естонског председавања Саветом ЕУ.


На састанку су учествовали представници парламената из земаља чланица ЕУ, Европског парламента, Европске комисије, као и земаља кандидата за чланство у ЕУ. У делегацији Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Народне скупштине биле су Стефана Миладиновић, заменица председника Одбора и Ивана Николић, заменица члана Одбора.

Састанак је отворио председник естонског парламента Еики Нестор, рекавши да транспортна повезаност представља камен темељац интеграција ЕУ а заједничка транспортна политика је приоритет политике ЕУ у последњих 30 година.

У оквиру прве теме „Повезаност Европе – Транспортна политика ЕУ“ речено је да је главни циљ да се заврши Трансевропска транспортна мрежа ЕУ до 2030. године а општа мрежа до 2050. године. Стефана Миладиновић је нагласила да је Република Србија стратешки позиционирана и представља кључни транспортни чвор, како за повезивање са ЕУ тако и са регионом Балкана. Србија је посвећена развоју добросуседских односа и у вези са тим, подсетила је на одржани састанак премијера држава региона, који је у јулу ове године одржан у Трсту, на ком је потписан Уговор о транспортној заједници, чиме је регионално повезивање добило и формално правни оквир.

У оквиру друге теме „Стратегија ваздухопловства ЕУ – тренутна ситуација“, наглашена је потреба одрживог развоја ваздухопловства у оквиру четири области: права путника, заштита животне средине, иновације и дигиталне технологије. Предложено је усвајање Регулативе о заједничким правилима на пољу цивилног ваздухопловства и оснивања Ваздухопловне безбедносне агенције ЕУ.

У оквиру треће теме „Одрживи развој и иновације“, истакнута је Бела књига о транспорту из 2011. године, која је поставила кључне циљеве: да у градовима престану да се користе аутомобили са погоном на конвенционално гориво, регулисање коришћења ниско-карбонантног одрживог горива у ваздухопловству, смањење друмског превоза железничким и воденим превозом, смањење загађења животне средине и смањење броја смртних случајева у несрећама у друмском саобраћају.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја