2. септембар 2016. Делегација Народне скупштине на Четвртој конференцији парламентараца Дунавског региона

2. септембар 2016. Делегација Народне скупштине на Четвртој конференцији парламентараца Дунавског региона

Петак, 2. септембар 2016.

Делегација Народне скупштине на Четвртој конференцији парламентараца Дунавског региона

Делегација Народне скупштине Републике Србије учествује на Четвртој конференцији парламентараца Дунавског региона, која се одржава у Брчком у БиХ, 1-2. септембра 2016. године.


У саставу делегације су Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине, Гордана Чомић, потпредседник Народне скупштине и Владимир Орлић, председавајући Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање.

Конференција се одржава у склопу парламентарне димензије спровођења Дунавске стратегије Европске уније, у чијој реализацији учествује 14 земаља Дунавског слива, од којих пет држава нису чланице ЕУ, међу којима је и Србија.

Тема овогодишње конференције била је „Развој капацитета лучке инфраструктуре у земљама Дунавског региона - Улога парламентараца у ојачавању и побољшању економских односа“.

Потпредседник Верољуб Арсић је у свом обраћању нагласио да је Србија посебно заинтересована за учешће у пројектима Европске уније у оквиру Дунавске стратегије који се односе на повезивање лука и осавремењавање њиховог пословања, имајући у виду да је развој ефикасних мултимодалних терминала у дунавским лукама и њихово повезивање са железничким и друмским транспортом до 2020. године један од приоритета Републике Србије истакнут у стратешким документима које је усвојила Народна скупштина.

Он је такође истакао да за државе Западног Балкана, добра повезаност са остатком Европе има велики значај, и у том смислу, Република Србија види Дунавску стратегију као додатни инструмент за снажније повезивање региона које ће нас приближити пуном чланству у Европској унији.

Имајући у виду да је Дунавска стратегија прва стратегија Европске уније која укључује и земље које нису чланице ЕУ, то је сарадња у овом оквиру важно искуство и велики допринос првом спољнополитичком приоритету Републике Србије, а то је чланство у Европској унији.

У раду Конференције учествовали су чланови националних, регионалних и локалних парламената земаља Дунавског региона, који су на крају Конференције усвојили Заједничку декларацију.

Ова активност се реализује уз подршку Пројекта УНДП.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31