30. јун 2015. Делегација Народне скупштине и „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту

30. јун 2015. Делегација Народне скупштине и „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту

Среда, 1. јул 2015.

Делегација Народне скупштине и „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту

На позив председавајућег неформалне групе „Пријатељи Србије“ у Европском парламенту Емилиана Павела, Делегација Народне скупштине учествовала је на Округлом столу „Србија на путу ка чланству у ЕУ“, 30. јуна 2015. године у Европском парламенту, у Бриселу.


У Делегацији Народне скупштине били су др Владимир Орлић, председник делегације Народне скупштине у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за европске интеграције и Весна Марковић, чланица Одбора за европске интеграције. Учесницима Округлог стола, у име Владе Републике Србије, обратио се први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и директорка Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић.

Током панел дискусије било је речи о напретку који је Србија остварила у преговорима о приступању ЕУ, отварању првих преговарачких поглавља, регионалној сарадњи, као и имплементацији договора постигнутих у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине. Најзначајнија порука која се могла чути током дискусије у Бриселу била је подршка Европског парламента напорима Србије у процесу преговора са ЕУ и дијалога са Приштином и охрабрење да се настави са истим темпом реформи и испуњавања обавеза из чланства. Изражено је заједничко уверење да је могуће отворити прва преговарачка поглавља - 23, 24 и 35. до краја ове године.

Одржавањем Округлог стола званично је обележен почетак рада неформалне групе „Пријатељи Србије“, коју чине посланици Европског парламента из различитих политичких група. Ова неформална група, која постоји од 2010. године у Европском парламенту, има за циљ успостављање блиске сарадње и пријатељских односа ЕУ и Србије, подстицање развоја демократије, политичког дијалога, економских, културних и свеукупних друштвених односа. Планирано је да се редовни састанци групе „Пријатељи Србије“ одржавају свака три месеца, као и на ад хок основи.

Делегација Народне скупштине имала је одвојене сусрете са Емилианом Павелом и Францом Боговичем, председником и замеником председника неформалне групе „Пријатељи Србије“, Едурадом Куканом, ко-председавајућим Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије и Дејвидом Мекалистером, известиоцем Европског парламента за Србију.

Након панел дискусије, свечано је отвoрена изложба фотографија Драгољуба Замуровића „Боје Србије“, организована уз подршку Мисије РС у Бриселу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5