24. јануар 2014. Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић и председник Владе Словачке Републике Роберт Фицо

24. јануар 2014. Председник Народне скупштине др Небојша Стефановић и председник Владе Словачке Републике Роберт Фицо

Петак, 24. јануар 2014.

Председник Народне скупштине састао се са председником Владе Словачке Републике

Председник Народне скупштине, др Небојша Стефановић је у разговору са председником Владе Словачке Републике, Робертом Фицом изразио задовољство због посете на највишем нивоу, која, како је додао, представља још један значајан корак у потврђивању искрених и пријатељских односа две земље.


Председник Стефановић оценио је да Србија и Словачка Република имају доста заједничких интереса, као и да је Србија посебно заинтесована за даље унапређење економске сарадње две земље. Он је указао и на значај међупарламентарне сарадње, како због приоритета процеса евроинеграција у оквиру којег Народна скупштина има значајну улогу, тако и због глобалног раста значаја парламентаризма у функцији представљања народа.

Председник Народне скупштине захвалио је на помоћи и подршци коју је Словачка Република пружила Србији у процесу евроинтеграција. Он је истакао да је почетак преговора о приступању Европској унији од историјског значаја за Србију и да ће у наредном периоду сарадња Србије и Словачке Републике на пољу евроинтеграција, бити изузетно значајна. Стефановић је додао да је Србија, у том контексту веома заинтересована да учествује у већ активним програмима словачке стране у области евроинтеграција. У том смислу указао је и на неопходност да се унапреди сарадња Посланичких група пријатељстава и одбора два парламента

Председник Владе Словачке честитао је Србији на отпочињању преговора са Европском унијом и истакао да ће Словачка Република максимално помоћи Србији у процесу преговора и пружити јој подршку преношењем својих искустава. Он је поздравио дијалог Београда и Приштине и истакао да политички став Словачке Републике по питању Косова и Метохије остаје непромењен. Премијер Словачке Републике изразио је захвалност Србији на неговању словачке националне мањине која живи у нашој земљи.

Председник Стефановић је захвалио премијеру Фицоу на принципијелној подршци Словачке Републике да не призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2