25. новембар 2013. Учесници Конференције

25. новембар 2013. Учесници Конференције

Среда, 27. новембар 2013.

Делегација Народне скупштине учествовала на Осмој конференцији КОСАП

Делегација Народне скупштине учествовала је на Oсмој конференцији одбора за европске интеграције парламената земаља које учествују у процесу стабилизације и придруживања југоисточне Европе (КОСАП), која је одржана у Скопљу 24. и 25. новембра 2013. године.


Конференцију је организовало Собрање Републике Македоније, а у делегацији Народне скупштине били су чланови Одбора за европске интеграције Драган Шормаз и Карољ Чизик.
Поред делегације НСРС на Конференцији су учествовали и представници парламената Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније, као и представници делегације Европске уније у Републици Македонији, Фондације Фридрих Еберт, Вестминстерске фондације за демократију и Националног демократског института и амбасадори Црне Горе, Србије и Турске у Републици Македонији.
Учесници Конференције разменили су искуства и размотрили различите теме од важности за процес европских интеграција држава региона.
У оквиру дискусије на тему: “Улогa националних парламената и парламентарних одбора за европске интеграције за боље коришћење инструмената претприступне помоћи ИПА II – (2014-2020)”, представници Народне скупштине су истакли да је Србије искористила 98 одсто средстава из ИПА средстава за период 2007-2013. године.
У оквиру расправе „Визна либерализација? Резолуција Еворпског парламента о предлогу Регулативе Европског парламента и Савета којом се мења Регулатива Савета (ЕС) бр. 539/2009 у којој се наводе треће земље чији држављани морају поседовати визе при преласку спољних граница и земље чији су држављани изузети од тог захтева” истакнуто је да се предузимају потребне мере како би се смањио број лажних захтева азила. Драган Шормаз је рекао да се велики број наших држављана пријавио за добровољни повратак, односно да одустају од захтева за азил и да чекају повратак у земљу.
Учесници расправе на тему “Функционисање Централноевропског уговора о слободној трговини (CEFTA), Искуства и изазови” сагласили су се да овај Уговор представља допринос јачању регионалне сарадње, као и да предвиђа одличан оквир за државе уговорнице, као припрема за испуњавање економских критеријума за чланство у Европској унији. Представници Народне скупштине су навели да регионална трговина представља у просеку око 17 одсто укупне трговине у региону, да је промет међу CEFTA земљама под мањим утицајем кризе и недавно је почео брже да се опоравља од трговине са ЕУ, као и да је за Републику Србију Регион CEFTA тржиште друго по значају, после тржишта Европске уније.
У оквиру расправе на тему “Како бити ближе ЕУ? Дискусија о Стратегији о проширењу ЕУ (2013-2014) и Извештај о напретку Црне Горе, Србије, Македоније, Албаније, Босне и Херцеговине, Косова* и Турске”, представници Европске уније су похвалили усвојени Споразум о нормализацији односа Београда и Приштине и изузетну посвећеност Србије реализацији тог циља. Такође је позитивно оцењен напредак који је Србија остварила и који је резултирао добијањем статуса придружене државе Европској унији.
Договорено је да Девета конференција одбора за европске интеграције парламената земаља које учествују у Процесу стабилизације и придруживања југоисточне Европе (КОСАП) буде одржана у Црној Гори.
Учесници VIII Конференције усвојили су Заједничку изјаву.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5