24. септембар 2013. Делегације Народне скупштине посетила Парламент Словачке

24. септембар 2013. Делегације Народне скупштине посетила Парламент Словачке

Понедељак, 30. септембар 2013.

Делегација Народне скупштине Републике Србије посетила Парламент Републике Словачке

Делегација Народне скупштине Републике Србије jе, у оквиру реализације Тwinning пројекта „Јачање капацитета Народне скупштине у процесу европских интеграција“ боравила у студијској посети Парламенту Словачке од 24. до 27. септембра 2013. године.


У Делегацији су били потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за еропске интеграције Гордана Чомић, члан Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Неђо Јовановић и члан Одбора за уставна питања и законодавство Драган Тодоровић.

У саставу Делегације су такође били представници Службе Народне скупштине: заменик генералног секретара Младен Младеновић, помоћник генералног секретара Мирјана Радаковић, начелница Одељења за европске интеграције Ђордана Курир и саветница у Одељењу за уставно-правни систем и организацију власти Александра Шашо.

Делегација je имала више састанака са представницима Службе Парламента Словачке, који су преносили искуства Словачке из процеса приступања и преговарања са Европском унијом. Чланови делегације су се информисали о организационој структури, пословничким одредбама и процедурама у Парламенту Словачке, а присуствовали су и пленарној седници Парламента на којој се разговарало о изменама Пословника.

Чланови делегације су такође разговорали са потпредседницом Парламента Словачке Јаном Лашаковом и члановима Посланичке групе пријатељства са Републиком Србијом Леом Гречковом и Петером Муранским. У току посете, организован је разговор са заменицима председника Одбора за европске послове Андрејом Колесиком и Иваном Штефанецом.

Током ових разговора указано је на изузетно добру сарадњу између Републике Словачке и Републике Србије, чињеницу да је Парламент Словачке био први међу чланицама Европске уније који је ратификовао Споразум о стабилизацији и придруживању, као и да Република Словачка подржава територијални интегритет Републике Србије и у томе ће остати доследна. Такође је било речи о могућности унапређења економске и других видова сарадње између две земље, уз указивање на изузетно добру сарадњу која постоји у погледу положаја и права словачке националне мањине у Републици Србији.

Посебна пажња током разговора је посвећена веома доброј сарадњи између парламената Републике Словачке и Републике Србије, што отвара простор за даље унапређење сарадње у другим областима. Потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић упутила је позив потпредседници Парламента Словачке и делегацији Одбора за европске послове Словачке да учини узвратну посету НСРС, односно Одбору за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5