23. септембар 2013. Делегација Народне скупштине на парламентарном семинару у Скопљу

23. септембар 2013. Делегација Народне скупштине на парламентарном семинару у Скопљу

Четвртак, 26. септембар 2013.

Делегација Народне скупштине учествовала на парламентарном семинару у Скопљу

Делегација Народне скупштине учествовала je на парламентарном семинару „Отворени парламент – Транспарентнтост парламентарних активности“, који се одржао 23. и 24. септембра у Скопљу, у оквиру Програма подршке за парламенте Западног Балкана и Турске, чији организатор је био Европски парламент а домаћин парламент Републике Македоније – Собрање.


Учесницима семинара обратили су се потпредседнице Собрања Светлана Јакимовска, потпредседник Европског парламента Ласло Шурјан (László Surján) и експерт Парламента Краљевине Данске Линда Кубасиак Јохансен (Linda Kubasiak Johansen), која је представила искуства тог Парламента, као пример рада парламента у служби грађана.

На семинару је било речи о кодексу понашања парламентараца, лобирању и регистровању лоби група, као и о комуникацији парламентараца са грађанима.

О кодексу понашања посланика Европског парламента говорила је посланица ЕП Тања Фајон, док је члан Парламентарне скупштине Савета Европе Јорди Сукла (Jordi Xuclà) говорио о кодексу понашања парламентараца у овој међународној парламентарној организацији. Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Зоран Бабић информисао је учеснике семинара да је израда кодекса понашања народних посланика у Народној скупштини у завршној фази и да је у његовом креирању учествовало 13 посланичких група. Информисао је учеснике семинара и да је израђен нацрт Закона о лобирању, који се налази на европској агенди. Члан ЕП Кнут Флекенштајн (Knut Fleckenstein) имао је излагање о томе на који начин се ЕП и његови чланови баве интересним групама.

Учесници семинара разменили су мишљења и искуства и о комуникацији између парламентараца и грађана. Сложили су се да је комуникација посланика са грађанима важна, а да је развој технологије омогућио непосреднији контакт између њих.

Дубравка Грчић из Центра за истраживање, транспарентнтост и одговорност (CRTA) је приказала Извештај о транспарентности парламената у региону, из угла посматрања невладиних организација.

Закључено је да парламенти треба да наставе да граде отвореност, едукују и усавршавају своје стручне службе, парламентарце и грађане.

Делегацију Народне скупштине чинили су народни посланици Владимир Цвијан, Зоран Бабић, Рајко Стевановић и проф. др Љубиша Стојмировић. На семинару су учествовали и представници парламената Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније и Турске, као и делегације из Европског парламента и Парламентарне скупштине Савета Европе, представници невладиних организација, Регионалног савета за сарадњу и Делегације Европске уније у Републици Македонији.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја