25.јун 2013.године Делегација Народне скупштине на 49. COSAC-у у Даблину

25.јун 2013.године Делегација Народне скупштине на 49. COSAC-у у Даблину

Четвртак, 27. јун 2013.

Делегација Народне скупштине на 49.пленарном састанку Одбора за европске послове парламената земаља чланица ЕУ (COSAC)

Делегација Народне скупштине учествовала је на 49. пленарном састанку Одбора за европске послове парламената земаља чланица ЕУ (COSAC), одржаном од 23. до 25.јуна 2013.године у Даблину, у оквиру парламентарне димензије ирског Председавања Саветом министара ЕУ.


У делегацији Народне скупштине, која је на 49. COSAC-у учествовала у својству посматрача, а по позиву председника Заједничког одбора за европске послове Парламента Ирске, били су чланови Одбора за европске интеграције Драган Шормаз, Дијана Вукомановић и потпредседница Народне скупштине Гордана Чомић.
На пленарном састанку у Даблину учествовали су чланови одбора за европске послове свих 27 држава чланица ЕУ, као и представници парламената Хрватске, која има статус приступајуће државе, а од 1. јула ове године и пуноправне чланице ЕУ, као и представници парламента земаља кандидата за чланство Турске, Црне Горе и Исланда. Били су присутни и посланици Европског парламента, као и представници Европске комисије и Савета министара ЕУ.
У делу Конференције под називом „Проширење и политика суседства-задржавање замаха“, у име делегације Народне скупштине, говорила је потпредседница Гордана Чомић, и том приликом истакла да је проширење ЕУ за нас жива идеја, не због нашег кашњења и саме кризе ЕУ, већ због самог дијалога који се налази у сржи те политике. Србија ће наставити да активно учествује у дијалогу Београда и Приштине, свесна да без дијалога нема ни регионалног проширења, као ни изградње демократије и владавине права. Желимо да наши европски партнери разумеју да је напредак Србије напредак и политике проширења и истовремено спољнополитички успех ЕУ. Једино политика која је утемељен на дијалогу, може доживети успех, и Србија је доказала своју посвећеност том процесу, подједнако као и свеобухватним спроведеним реформама. Потпредседница Чомић је на крају изразила очекивање да ће Европски савет, 28. Јуна, одредити датум за почетак преговора, односно, јасан и прецизан одговор у вези са даљим европским корацима Србије.
Делагација Народне скупштине је на маргинама састанка у Даблину, разговарала са председником Одбора за европске послове немачког Бундестага Гунтером Крихбаумом о предстојећем добијању датума за почетак преговора, имајући у виду да ће претпоследњег дана заседања, 27. јуна, немачки Бундестаг донети одлуку о томе. Делегација је у разговорима подвукла да је наша земља учинила све да спроведе неопходне реформе и испуни неопходне услове за чланство, и доказала своју посвећеност дијалогу Београда и Приштине. Крихабум је рекао да се очекује испуњавање Плана имплементације Споразума о нормализацији односа две стране, као и да ће се са преговорима вероватно почети у јануару 2014. године, као и да ће након одржаног састанка политичких група у Бундестагу, одлучити да се Европској комисији да зелено светло да припреми преговарачки оквир.
На маргинама COSAC, делегација Народне скупштине је разговарала са представницима Парламента Литваније којима се захвалила на ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању, као и са представницима парламената Данске, Финске, Француске, Хрватске, Аустрије и Румуније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја