20. септембар 2019. Народни посланици и делегација судија Врховног народног суда НР Кине

20. септембар 2019. Народни посланици и делегација судија Врховног народног суда НР Кине

Петак, 20. септембар 2019.

Делегација Народне скупштине, на челу са потпредседником Верољубом Арсићем, састала се са делегацијом судија Врховног народног суда НР Кине

Потпредседник Арсић поздравио је госте у име председнице Народне скупштине и у своје лично име и истакао да посета делегације Врховног народног суда сведочи о интензивној и свестраној сарадњи две земље и њених институција.


Сарадња Кине и Србије напредује узлазном путањом, а стратешко партнерство потврђено је прилком посете председник Народне Републике Кине Си Ђипинга 2016. године и више посета председника Србије Александра Вучића Кини и његову подршку иницијативи Појас и пут који је не само економски пројекат већ и пројекат који даје подршку миру и стабилности у великом делу света.

О степену озбиљности с којом Републике Србија приступа сарадњи са Републиком Кином говори и рад Националног савета за кординацију сарадње са НР Кином, у чијем саставу је 10 министара Владе Републике Србије.

Народна скупштина је учешће у билатералној сарадњи узела потписивањем Протокола о формирању Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, која је до сада два пута заседала, а на једној од седница обрађена је и тема јачања сарадње у области правосуђа и тужилаштава.

Потпредседник Арсић захвалио је Кини на принципијелном ставу очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије, рекавши да својим ставом Кина даје немерљив допринос очувању мира и стабилности.

Шеф делегације Кине Жу Ћијанг сложио се са ставом потпредседника Арсића да је након посете кинског председника Србији, однос две државе значајно напредовао и ушао у, како каже, ново време. Нагласио је и изузетну сарадњу кроз иницијативу Појас и пут. Говорећи о правосудном систему Кине, Жу је истакао да се кинески државни врх залаже за реформу правосуђа, како би сваки грађанин осетио правду и правичност по сваком судском случају.

Он је изразио наду да ће његова посета интензивирати сарадњу и размену искустава и добре праксе два правосудна система, те искористио прилику да упути позив делегацији Србије да током наредне посете Кини, обиђе кинеске правосудне институције.

У делегацији Народне скупштине био је и председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Петар Петровић који је госте упознао са надлежностима и функционисањем правосудносг система Србије. Председник Посланичке групе пријатељства са Кином проф. др Жарко Обрадовић, истакао је да су досадашње посете делегације Народне скупштине Кини биле плодоносне и да за народне посланике представљају својеврсну прилику да се упознају са Кином данас, што је значајно јер управо посланици представљају одличне промотере добрих и пријатељских односа две земље.

Састанку је присуствовала и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја