17. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Републике Северне Македоније Талатом Џаферијем

17. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са председником Парламента Републике Северне Македоније Талатом Џаферијем

Четвртак, 17. октобар 2019.

Билатерани сусрети председнице Народне скупштине Маје Гојковић на 141. скупштини ИПУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас у оквиру 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду са председницима парламената Северне Македоније, Непала, Етиопије и Фиџија.


Гојковић је разговарала са председником Парламента Републике Северне Македоније Талатом Џаферијем, који је упутио честитке поводом организације 141. заседања Интерпарламентарне уније и истакао да су овим скупом Србија и Скупштина Србије показали истрајност у принципима ИПУ као што су развој демократије, сарадња и дијалог, као и да је парламентарна дипломатија једна од алатки продубљења сарадње међу парламентима.

Гојковић је указала да је укупна међупарламентарна сарадња у претходном периоду била добро развијена, као и да је Скупштина Србије спремна на унапређење међупарламентарне сарадње на нивоу радних тела, као и група пријатељстава, и посебно у контексту процеса евроинтеграција.

Гојковић и Џафери су разговарали о актуелним изазовима у процесу евроинтеграција замаља Западног Балкана и сложили се да је неопходна јасна перспектива региона по питању пута ка ЕУ, као и да је то важно за политичку и економску стабилност региона, а Џафери је напоменуо да је Влада Републике Северне Македоније на том путу донела тешке и храбре одлуке.

Говорећи о питању Косова и Метохије, председник Парламента Северне Македоније је указао да Северна Македонија подржава дијалог као принцип решавања свих несагласности.

Гојковић и Џафери су поздравили заједничку царинску контролу на граничном прелазу Србије и Северне Македоније у циљу повезивања и јачања односа, а Џафери је упутио позив председници Скупштине Србије за посету Северној Македонији.

Гојковић се састала са председником Парламента Савезне демократске Републике Непал Ганешом Прасадом Тимилсином и истакла да су билатерални односи традиционално пријатељски, као и да се ове године обележава 60 година дипломатских односа. Гојковић се заложила за развој сарадње у области економије, инвестиционе сарадње, пољопривреде, трговине, културе и образовања.

Гојковић је захвалила на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно питању КиМ и тиме поштовању међународног права. Председница Скупштине Србије је указала да је спремна на унапређење парламентарне сарадње, јер је Србија посвећена развоју сарадње са традиционалним пријатељима.

Тимилсина је указао да је овом посетом и учешћем Непала на 141. заседању успостављена веза два парламента и указао на значај прошлогодишње посете Непалу министра спољних послова Србије, као и предстојеће посете министра спољних послова Непала за развој и јачање односа.

Тимилсина је подсетио на сарадњу из времена Покрета несврстаних и да две земље деле исте вредности и истакао да Непал стоји уз Србију по питању Косова и Метохије и политика Непала ће наставити да се развија у истом смеру. Тимилсина је упутио позив председници Скупштине Србије за посету Непалу чиме ће бити отворено ново поглавље у односима. Захвалио је на помоћи и подршци Србији током земљотреса у Непалу, и указао на могућности развоја сарадње у области пољопривреде и образовања.

Гојковић се састала и са председницом Дома Федерације Парламента Савезне Демократске Републике Етиопије Кериом Ибрахим Али, а на састанку је истакнуто да су билатерални политички односи традиционално добри и пријатељски, као и да постоји простор за продубљивање економске сарадње, као и сарадње у области пољопривреде.

Гојковић је захвалила Етиопији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, а тиме и међународног права, које је једна од кључних тема београдског заседања, као и на томе да Етиопија не гласа противно интересима Србије у међународним форумима.

Гојковић се састала са председником Парламента Републике Фиџи Ратуом Епелием Наилатикауом, и указала да је Скупштина спремна на развој сарадње и подстицања влада две земље да унапреде односе. Председник Парламента Фиџија је нагласио да је Србија остварила значајан напредак, и исказао задовољство због посете Београду и Србији и прилике да се размотре могућности унапређења сарадње.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2