24. април 2023. Председник Народне скупштине на радном доручку са председницима парламената држава кандидата за чланство у ЕУ

24. април 2023. Председник Народне скупштине на радном доручку са председницима парламената држава кандидата за чланство у ЕУ

Понедељак, 24. април 2023.

Председник Скупштине Србије на радном доручку са председницима парламената држава кандидата за чланство у ЕУ у Прагу

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић борави у Прагу, на Конференцији председника парламената држава чланица Европске уније, у оквиру које је уприличен радни доручак за председнике парламената држава кандидата за чланство у ЕУ. Домаћини радног доручка били су председник Сената Чешке Републике Милош Вистрчил и председница Представничког дома Чешке Републике Маркета Пекарова Адамова.


Председници и представници националних парламената су током својих излагања разменили искуства у процесу европских интеграција, указали на предузете напоре, постигнуте напретке и изазове са којима се сусрећу испуњавајући критеријуме за чланство, те исказали спремност да се по овом питању настави међусобна подршка и сарадња.

Др Орлић је искористио прилику да честита новим кандидатима за чланство у ЕУ, истичући да је Србија спремна да са њима подели своја искуства, пружи подршку и сваку помоћ. Поновио је да пуноправно чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Републике Србије. „Исто ћете увек чути од председника Републике Александра Вучића, председнице Владе Србије и нас у Народној скупштини, а ове речи потврђујемо преданошћу и конкретним напретком“, поручио је председник НС РС, указујући на успехе које је наша земља постигла у свим областима које спадају у владавину права, као и на комплетирање реформе правосуђа која је започета променом Устава прошле године, захваљујући којој је Србија у овој области достигла највише европске стандарде икада. Истакао је значај свеобухватних реформи за бољу и просперитетнију будућност свих грађана наше земље, чак и када формално вредновање предузетих корака изостаје.

Подсетио је да посебан сегмент на европском путу Србије представља дијалог који се води између Београда и Приштине, а да је за његов даљи напредак неопходно да Приштина испуни обавезу коју игнорише и пориче више од десет година – коначно формирање ЗСО. „По овом питању очекујемо подршку свих наших пријатеља и партнера. Српски народ на КиМ трпи најстрашнији терор. Људе тамо хапсе, на њих пуцају, малтретирају и децу. Невероватно је шта се дешава у срцу Европе у 21. веку. Наставићемо да се залажемо за стабилност и мир, основне предуслове за наш, и напредак региона у целини“, рекао је др Орлић.

Радном доручку су, поред председника Скупштине Србије, присуствовали и председник Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић, председница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић, председник македонског Собрања Талат Џафери, председник Парламента Молдавије Игор Гросу, председник Врховне раде Украјине Руслан Стефанчук, као и потпредседник албанског Парламента Агрон Гјекмаркај.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја