27. март 2023. Председник Народне скупштине и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске

27. март 2023. Председник Народне скупштине и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске

Понедељак, 27. март 2023.

Председник Скупштине Србије на састанку са министром Петером Сијартом у Будимпешти

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас, у оквиру званичне посете Будимпешти, са министром спољних послова и спољне трговине Петером Сијартом.


Саговорници су током разговора исказали задовољство због интензивних контаката између званичника две земље и одличних билатералних односа који, као такви, представљају гарант очувању и наставку унапређења свеукупне сарадње између Србије и Мађарске. Са посебном пажњом су се осврнули на сарадњу у области економије. „Мађарска је данас наш пети спољнотрговински партнер, што је напредак од осам позиција у односу на пре шест или седам година. У сфери робне размене, из године у годину, бележимо рекорде, а напредак је драматичан и када је реч о инвестицијама - улагањима у претходних дванаест година, Мађарска се нашла међу десет највећих страних инвеститора у Србији. Радујемо се наставку сарадње и постављању нових, историјских резултата“, поручио је др Орлић.

Председник Народне скупштине и министар Сијарто поздравили су најаву формирања стратешког савета између две земље, као и сарадњу коју Србија и Мађарска остварују у области инфраструктуре, истичући да модернизација и реконструкција железнице Београд-Будимпешта представља најзначајнији пројекат и нову еру када је реч о саобраћају у овом делу Европе. Нагласили су важност сарадње у циљу спречавања илегалних миграција, као и сарадње у области енергетске безбедности која, како су оценили, има стратешки карактер. „Делимо заједнички интерес по овом питању, што је за наше народе, у околностима у којима се свет налази, од изузетне важности. Још једном захваљујемо Мађарској на помоћи коју нам је пружила када је реч о складиштењу гаса и одлуци да то чини и ове године, што је још један доказ солидарности, подршке и нашег пријатељства“, рекао је председник Народне скупштине.

Министар Сијарто је истакао да Србија и Мађарска планирају да удвоструче капацитет преноса електричне енергије, како би олакшале и убрзале њену размену. Поручио је да су две земље, упркос енергетској кризи која је погодила Европу, успеле да својим грађанима обезбеде и гарантују стабилно снабдевање енергентима, оценивши да то не би било могуће без стратешке сарадње. Додао је да се Србија показала као коректан партнер вредан поверења, те поновио и потврдио да су мађарска складишта гаса на располагању нашој земљи и наредне зиме.

Председник Народне скупштине је захвалио Мађарској на разумевању за интересе и позиције Србије, те подршци и јасном ставу када је реч о аспирацијама тзв. „Косова“ за чланством у европским организацијама. Министар је поручио да на подршку по овом питању и питању наших европских интеграција, Србија може да рачуна увек. Др Орлић је информисао министра Сијарта о ситуацији на КиМ и истакао да званични Београд, предвођен председником Вучићем, остаје на страни мира, стабилности и дијалога, те на страни доследног поштовања међународног јавног права и резолуција УН. „Формирање ЗСО, безбедност српског народа на КиМ и поштовање њихових основних људских права за Србију остају питања од највећег значаја, и налазе се у фокусу наше државне политике коју предводи председник Републике Александар Вучић. То је политика мира и стабилности за све који овде живе, политика за коју је председник Вучић добио мандат, убедљиву подршку и поверење народа, а спроводе је и Народна скупштина, и Влада Србије“, поручио је др Орлић.

Министар Сијарто је поздравио напоре које Београд улаже како би сачувао дијалог и мир, те изразио очекивање да ће се претходно потписани споразуми поштовати и да ће, коначно, доћи до њихове потпуне имплементације.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 9. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја