Среда, 30. март 2005.

Делегација мађарског парламента у посети Народној Скупштини

Чланови Одбора за иностране послове и Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије примили су данас у Скупштини делегацију Парламента Републике Мађарске.


Чланови Одбора за иностране послове и Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије примили су данас у Скупштини делегацију Парламента Републике Мађарске.

Делегацију мађарског парламента предводио је председник Одбора за спољну политику Жолт Немет, а присуствовали су чланови Одбора Јожеф Козма, Ласло Балог, Петер Фараго и амбасадор Републике Мађарске Јожеф Пандур.

Председник Народне скупштине Предраг Марковић поздравио је учеснике разговора и истакао да Србија и Мађарска, као најближи суседи, морају стално да сарађују. Он је изразио очекивање да парламентарна делегација да свој допринос у преношењу искустава и разумевању за положај у коме се Србија налази.

Председница Одбора за иностране послове Гордана Чомић нагласила је да је приоритет Одбора за иностране послове регионална парламентарна дипломатија и да је мађарско искуство у европским интеграцијама за Србију драгоцено.

Председник мађарског Одбора за спољну политику Жолт Немет је рекао да је највећи изазов за Србију предстојећа евро-атлантска интеграција и да одлука Србије да иде у том правцу јесте права одлука. Он је истакао да Србија треба да има највећу улогу у интеграцији Западног Балкана у Европску унију не само због своје величине, већ и због великог броја припадника српске мањине у земљама у окружењу.

Одговарајући на питање третмана националних мањина председник Марковић је рекао да свако ко је добронамеран не треба да пореди Косово са било којим проблемом,јер тамо постоје проблеми личне безбедности грађана, угроженост кретања и угроженост имовине.

Председник и народни посланици су добили уверавање од председника Одбора за спољну политику Жолта Немета да ће Мађарска инсистирати да потпис Србије стоји на документу који ће решавати статус Косова и Метохије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1