7. јун 2013. Чланови ПГП са Мађарском у посети Парламенту Мађарске

7. јун 2013. Чланови ПГП са Мађарском у посети Парламенту Мађарске

Понедељак, 10. јун 2013.

Делегација Посланичке групе пријатељства са Мађарском у посети Парламенту Мађарске

Делегација ПГП са Мађарском боравила је, 6. и 7. јуна 2013.године, у званичној посети Парламенту Мађарске, на позив Посланичке групе мађарско-српског пријатељства Парламента Мађарске.


Делегација ПГП са Мађарском разговарала је са потпредседником Парламента Мађарске Шандором Лежаком, Групом српско-мађарског пријатељства на челу са Криштофом Сатмаријем, председником Одбора за спољне послове Михалом Балом, председником Одбора за пољопривреду Шандором Фонтом, замеником државног секретара за Европску унију у Министарству спољних послова Мађарске Балинтом Одором, званичницима Министарства пољопривреде Мађарске, као и представницима Туристичке организације Мађарске. Одржани су сусрети и са руководством Самоуправе српске мањине у Мађарској, као и са директором и запосленима у српској Гимназији Никола Тесла у Будимпешти.
На сусретима са мађарском страном делегација Народне скупштине је указала на добре односе две земље и простор за њихово даље унапређење у областима европских интеграција, пољопривреде, туризма, као и потребу за конкретизацијом сарадње. У разговорима је исказана захвалност на подршци коју Мађарска пружа Србији на њеном европском путу и истакнута важност мађарског искуства у процесима европских интеграција, нарочито она која се тичу усклађивања домаћег законодавства са европским и искуства у коришћењу европских фондова.
Мађарска страна је указала да је снажан заговорник прикључивања Србије Европској унији и да је спремна да сва стечена искуства у том процесу подели са Србијом и понуди помоћ. Указано је на постоји спремност за интензивирање билатералне сарадње две земље у наредном периоду. Томе доприноси и међусобно разумевање и повезаност националних мањина које живе у Србији и Мађарској и погранична сарадња која је значајна за обе земље.
Делегацију Народне скупштине чинили су председница ПГП са Мађарском проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић и чланови ПГП-а, потпредседник Народне скупштине Константин Арсеновић и народни посланици Ото Кишмартон и Арпад Фремонд.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5