Уторак, 28. август 2007.

Председник Посланичке групе СРС разговарао са известиоцем ЕП за Србију

Председник Посланичке групе Српске радикалне странке у Народној скупштини Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином, који се налази у тродневној посети Београду.Председник Посланичке групе Српске радикалне странке у Народној скупштини Републике Србије Томислав Николић разговарао је данас са известиоцем Европског парламента за Србију Јелком Кацином, који се налази у тродневној посети Београду.

Однос према мањинама, њихов положај у Србији и учешће у вршењу власти били су у средишту пажње саговорника. Томислав Николић је истакао да је Српска радикална странка пример како може да се сарађује са мањинама и подсетио да се њихови припадници налазе у посланичким клупама највеће опозиционе странке у Народној скупштини. У Србији, према његовим речима, не постоји никакав хендикеп за мањине и њихови припадници врше власт и у локалу и на нивоу Републике. Српска радикална странка је спремна да подржи сваки пројекат који може да помогне да се припадници свих мањина осећају као пуноправни грађани Србије. Николић је посебно указао на проблем непостојања Уставног суда и немогућност да грађани Србије затраже заштиту у одбрани људских и мањинских права. Износећи уверење да ће извештај известиоца ЕП бити одмерен, шеф Посланичке групе СРС је рекао да се неће сложити са оценом да је кршење људских права принцип у Србији.

Јелко Кацин је оценио да је ситуација у Србији, кад је реч о положају мањина, посебно у Војводини, боља него пре две и по године и такође упозорио на потребу да се што пре конституише Уставни суд. Он је упознао саговорника са плановима у процесу приближавања држава западног Балкана Европској унији и нагласио да је председавање Словеније ЕУ шанса да се учини значајан помак у приближавању свих земаља у региону Европској унији. Такође је најавио да ће у априлу 2008. године Македонија, Албанија и Хрватска бити позвани да уђу у НАТО чиме ће се упоставити дефинитивно границе између ових држава и тиме отклонити опасност од стварања велике Албаније, а то ће допринети и стабилизацији читавог региона.

Са овим оценама није се сложио Томислав Николић, који је поставио питање да ли је чланство у НАТО гаранција да ће границе остати непромењене и да ли НАТО треба да чува границе и од кога. Кад је реч о односу Европске уније према Србији, указао је да се Европа није отворила према Србији, него је наше тржиште постало прихватљиво и да Србија није у равноправном положају са другим земљама у региону које претендују да уђу у Европску унију. Николић је на крају рекао да Српска радикална странка подржава напоре да се Србија приближи европским вредностима, али да није за Европску унију која хоће да Косово буде независна држава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја