29. октобар 2013. Народни посланици и чланови делегације Поткомитета за људска права  Европског парламента

29. октобар 2013. Народни посланици и чланови делегације Поткомитета за људска права Европског парламента

Уторак, 29. октобар 2013.

Делегација Поткомитета за људска права Европског парламента посетила Народну скупштину

Делегација Поткомитета за људска права (ДРОИ) Европског парламента, коју предводи Барбара Лохбилер (Barbara Lochbihler), председавајућа Поткомитету, састала се данас у Дому Народне скупштине са члановима више одбора.


Током сусрета са члановима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, председница Поткомитета за људска права Барбара Лохбилер је нагласила да је статус Рома ван оквира Европске уније у фокусу интересовања Европског парламента и најавила да ће, по завршетку посете Београду, поднети извештај Европској комисији о статусу мањина у Србији. Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић истакао је да Србија има добар законско-институционални оквир, који се односи на мањинска права , али да постоје проблеми у његовој имплементацији у пракси. И поред постојећих потешкоћа, у разговору је констатовано да је положај мањина у Србији задовољавајући.

Са делегацијом Поткомитета за људска права Европског парламента разговарали су чланови Одбора за права детета. Председник Одбора др Небојша Стефановић истакао је да је Република Србија посвећена унапређењу и заштити људских слобода и права. Стефановић је говорио о правима детета која су гарантована Уставом, правима родитеља, посебној подршци и заштити која се пружа мајкама пре и после порођаја, заштити деце о којој се не старају родитељи и деце која су ометена у развоју, као и о посебној заштити самохраних родитеља. Он је додао да су чланови Одбора дали изузетно велики допринос приликом доношења Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетниом лицима, који је усвојен априла ове године. Председник Стефановић оценио је да је изузетно значајно што је овим Законом укинут рок застарелости за покретање кривичног поступка против починиоца кривичног дела према малолетним лицима. Председница Поткомитета за људска права Барбара Лохбилер поздравила је усвајање овог Закона, истичићи да је Србија друга земља која је усвојила овакав закон. Током разговора, Лохбилер се интересовала за права ромске деце и одраслих на извод из матичне књиге рођених и друга документа, механизме за праћење спровођења закона, као и за мере превенције и кажњавања малолетничке деликвенције у Србији. Чланови делегације Европског парламента интересовали су се и за решавање проблема беле куге, положај деце без родитељског старања, као и за положај деце у послератном периоду.

Делегација Поткомитета за људска права Европског парламента разговарала је и са члановима Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва. Милица Дроњак, председница Одбора представила је рад Одбора и законска решења у области радних односа, социјалне заштите, социјалне политике и запошљавања. Она је истакла да ће Одбор настојати да изменама и допунама Закона о раду унапреди репрезентативност пословања синдиката, сузбије рад на црно, као и да мотивише стране улагаче за инвестиције у Србију и нова запошљавања. Барбара Лохбилер председница Поткомитета за људска права интересовала се за мере које се предузимају у циљу инклузије свих друштвених група и смањења незапослености. Током састанка било је речи о незапослености по регионима у Србији, посебно у Прешевској долини, Санџаку, Војводини, као и на југу Србије. Чланови делегације Поткомитета за људска права интересовали су се и за положај жена, Рома и мањинских заједница у Србији у области запошљавања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја