13. новембар 2018. Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије и чланови Одбора за европске интеграције у разговору са председником Националног савета Парламента Републике Аустрије

13. новембар 2018. Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије и чланови Одбора за европске интеграције у разговору са председником Националног савета Парламента Републике Аустрије

Уторак, 13. новембар 2018.

Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије разговарао са председником Националног савета Парламента Републике Аустрије

Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије (ПОСП) др Владимир Орлић и чланови Одбора за европске интеграције, разговарали су у Народној скупштини са председником Националног савета Парламента Републике Аустрије Волфгангом Соботком, који борави у званичној посети Србији.


Председник ПОСП-а др Владимир Орлић захвалио се Аустрији на принципијелној подршци европским интеграцијама Србије и на константним напорима да се добри резултати Србије у реформским процесима препознају и да евалуација спроведених реформи буде коректна. Он је навео да је Србија спремна да се отвори још седам преговарачких поглавља, а да би позитиван сигнал од стране ЕУ представљало отварање три до четири преговарачка поглавља до краја године.

Владимир Орлић је истакао да је чланство у ЕУ стратешко опредељење и приоритет за Србију, као и да се Србија труди и да оправда епитет лидера кад је реч о регионалној сарадњи и миру и стабилности у региону. Орлић је навео и да је за процес европских интеграција битно и питање дијалога са Приштином и изразио захвалност Аустрији на принципијелном ставу да решење треба да буде резултат договора и компромиса Београда и Приштине.

Председник Националног савета Парламента Републике Аустрије Волфганг Соботка нагласио је да Аустрија подржава чланство у ЕУ свих држава Балкана, као и да је за саму ЕУ значајно њено проширење, јер су европске вредности кључна заједничка спона за стабилност и мир у Европи.

Навео је да је за европске интеграције од кључног значаја тема владавине права и правне државе. Соботка је истакао да су у Србији усвојени закони у складу са европским стандардима, као и да је веома значајна њихова пуна примена, где је нагласио и важну улогу парламентараца у контроли примене закона.

Током састанка било је речи и о подршци грађана Србије европским интеграцијама. Соботка је навео да, поред Владе Србије и Европска комисија треба да подстиче дијалог са цивилним друштвом у Србији, у коме би се предочиле предности и значај европских интеграција. Орлић је указао да та подршка грађана расте кад ЕУ шаље позитивне сигнале Србији. У том смислу, отварање нова три или четири преговарачка поглавља у нашој јавности би било оцењено као препознавање уложених напора Србије и њених грађана у реформским процесима, нагласио је Орлић.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора за европске интеграције Жарко Мићин, Елвира Ковач, Душица Стојковић и Весна Марковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5