30. јануар 2023. Председница и заменица председнице Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

30. јануар 2023. Председница и заменица председнице Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

Понедељак, 30. јануар 2023.

Председница и заменица председнице Одбора за европске интеграције учествовале на састанку председавајућих КОСАК у Стокхолму

Потпредседница Народне скупштине и председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и заменица председнице Одбора Дубравка Филиповски учествовале су на састанку председавајућих Конференције одбора за европске послове држава чланица Европске уније (КОСАК), који се у оквиру шведског председавања Савету ЕУ, одржао 29. и 30. јануара 2023. године у Стокхолму.


Председник Парламента Шведске Андреас Норлен је у свом поздравном обраћању истакао да су национални парламенти стуб ЕУ и да ће посвећеност Шведске принципима владавине права и јачању улоге националних парламената остати високо на агенди током председавања Шведске. Председавајући Одбору за европске послове Парламента Шведске Ханс Волмарк је након усвајања дневног реда представио резултате састанка Тројке и програм пленарног КОСАК састанка који се одржава од 14. до 16. маја 2023. године у Стокхолму.

Прву сесију под називом ”Шта ЕУ може урадити у области организованог криминала?“ представила је комесарка Европске комисије за унутрашње послове Илва Јохансон која је истакла да организован криминал представља значајну претњу за безбедност, како у оквиру ЕУ так и ван граница ЕУ.

Заменица председнице Одбора Дубравка Филиповски је у оквиру прве сесије истакла да је овај састанак још једна прилика да заједнички сагледамо кључне аспекте развоја наше сарадње, у светлу нових догађаја и изазова у Европи и шире, али и развојних шанси које су пред нама. Истакла је да смо сви свесни колико је организовани криминал велики проблем у свим државама који шкоди међусобном поверењу грађана и поверењу у јавне институције. Када говоримо о Србији, број нових истрага и правоснажних пресуда је знатно повећан као и сарадња и размена обавештајних података у региону, истакла је Д. Филиповски. Борба против организованог криминала која спада у Поглавље 24 у преговорима са ЕУ је веома важна и проактиван однос који Србија има у овом питању остаје од кључне важности за сузбијање продирања криминала у политички, правни и економски систем, закључила је у свом обраћању Д. Филиповски.

Током друге сесије приоритете шведског председавања ЕУ представили су Кристијан Данијелсон, државни секретар у Министарству за европске интеграције и Отмар Караш, потпредседник Европског парламента.

Председница Одбора Е. Ковач је истакла да приоритети председавања Шведске одражавају ставове које та земља дуго заговара унутар ЕУ, а који такође одговарају на актуелне геополитичке и економске изазове са којима се ЕУ суочава. Дугогодишња посвећеност Шведске европском путу Западног Балкана рефлектује се кроз развојну сарадњу са већином земаља у региону. Шведска је у Србији укупно трећи највећи донатор, а свакако највећи у области заштите животне средине. Е. Ковач је истакла да смо свесни става Шведске да државе које желе да уђу у ЕУ би требало да имају велике могућности за то, али би претходно требало да испуне строге критеријуме за чланство. Србија је свесна измењених околности и да је након 24. фебруара и почетка рата у Украјини акценат ЕУ на спољној политици и да ће усклађеност са санкцијама ЕУ према Русији бити мерило напретка у процесу преговора. Е. Ковач је истакла да нема полемике око тога да ли Србија дели заједничку безбедносну визију Европе, и да је показала подршку и солидарност са Украјином. У свом обраћању истакла је да је Србија не само осудила руску агресију и није подржала референдуме у четири региона, већ и економски и хуманитарно помаже Украјину, осудила је у међународним организацијама руску агресију и дала пуну подршку територијалном интегритету Украјине. “Србија верује да је пуноправно чланство у ЕУ достижно и да обећање из Солуна представља реалистичан и остварив циљ”, истакла је Е. Ковач. Испуњавање критеријума на путу до пуноправног чланства остаје један од кључних спољно-политичких приоритета, који је уједно и стратешки циљ свих влада Србије у протеклих 20 година. У тренутку када је и ЕУ на својеврсном тесту и када јачају ставови о потреби унутрашње прекомпозиције, наша порука је да реформа ЕУ мора бити паралелна са процесом проширења, закључила је Е. Ковач.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2