Петак, 15. април 2005.

Представљен Нацрт закона о имовини локалне самоуправе

Центар за јавну и локалну управу ПАЛГО представио је данас народним посланицима у Народној скупштини Нацрт закона о имовини локалне самоуправе.


Центар за јавну и локалну управу ПАЛГО представио је данас народним посланицима у Народној скупштини Нацрт закона о имовини локалне самоуправе.

Окупљене представнике ПАЛГО центра и Сталне конференције градова и општина, који су радили на припреми Нацрта, и народне посланике поздравио је председник Народне скупштине Републике Србије Предраг Марковић. Марковић је рекао да сви прижељкују да се питање враћања имовине реши новим уставом. Он је нагласио да ће уставом бити дефинисане две врсте државне имовине, једна којом располаже Република Србија и друга, којом би требало да располаже локална самоуправа.

Директор ПАЛГО центра Мијат Дамјановић оценио је да без усвајања закона о имовини локалне самоуправе нема озбиљног опоравка привреде, да је он важан не само за локалне заједнице, већ и за централну власт, као и да представља важан услов децентрализације власти.

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић је истакао да су решења у предложеном Нацрту закона флексибилна, да садрже довољно елемената контроле, као и да сви предлози новог устава предвиђају успостављање имовине локалне самоуправе.

Златко Стефановић из ПАЛГО центра оценио је да овај модел закона решава начин враћања имовине локалној самоуправи, прецизира органе надлежне за процедуру враћања имовине, као и питања овлашћења која би припала локалној самоуправи.

На презентацији Нацрта закона о имовини и локалне самоуправе је наглашено да је Србија једина земља у Европи у којој локална самоуправа нема сопствену имовину, већ за обављање својих функција користи туђу. Циљ доношења оваквог закона је да локална самоуправа буде самостална у вршењу својих имовинскоправних овлашћења.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја