14. септембар 2017. Копредседавајући Шестом састанаку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије (фото: © European Union 2017)

14. септембар 2017. Копредседавајући Шестом састанаку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије (фото: © European Union 2017)

Четвртак, 14. септембар 2017.

Охрабрујуће поруке са Шестог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије - одлучна и конкретна подршка даљем процесу преговора Србије и политици проширења Европске уније, позив на отварање нових поглавља и подршка формирању Заједнице српских општина

Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије одржао је Шести састанак, 13. и 14. септембра 2017. године, у седишту Европског парламента, Стразбуру, којим су копредседавали Едвард Кукан, председник делегације Европског парламента и др Владимир Орлић, на челу делегације Народне скупштине Републике Србије.


Током дводневних разговора у Европском парламенту, посланици Народне скупштине и Европског парламента разменили су мишљења о стању приступних преговора и односима Европске уније и Србије, припремама Србије за отварање преговора о поглављима, дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине, избегличкој кризи са којом се суочава Србија и земље чланице ЕУ, примени Споразума о стабилизацији и придруживању, поштовању основних права и слобода грађана, родној равноправности, насиљу у породици, економском развоју и реформама.

Представници Европске комисије, копредседавајући Парламентарног одбора Едвард Кукан и велики број чланова Европског парламента осврнули су се на говор председника Европске комисије, одржаног током јучерашњег заседања Европског парламента и подвукли да је неопходно конкретније подржати перспективу проширења за земље Западног Балкана, посебно земаља које најдоследније спроводе реформе и усклађују законодавство са правом Европске уније, у које спада Србија. Они су истакли да што се тиче преговора са Србијом, до краја године очекују још две међувладине конференције на којима ће бити отворени преговори по технички припремљеним и усаглашеним поглављима.

Естонско председавање Саветом Европске уније истакло је подршку даљем процесу проширења, као и вредновање напора свих институција Србије и посвећеност процесу преговора са Европском унијом и очувања мира, стабилности, безбедности и економског напретка у регионалној сарадњи.

Орлић је рекао да је велики број обавеза пред Србијом и свим њеним институцијам, да су изазови на путу усклађивања законодавства значајни, да је неопходно залагање свих чинилаца у друштву, али да су приоритети јасни што се Србије тиче – свеобухватне реформе и пуноправно чланство у Европској унији. Он је информисао колеге да је подршка процесу приступања Србије ЕУ 50 одсто, а подршка грађана реформама веома висока, 66 одсто. Он је истакао да је то је охрабрујућа чињеница, али и изузетно велика одговорност свих који креирају јавне политике у Србији. Додао је да је то циљ, постављен са јасним економским, правним и политичким оквиром са наше стране, подржан низом националних стратегија и акционих планова, Националним програмом за усвајање правних тековина Европске уније, Споразумом о стабилизацији и придруживању. Изразио је задовољство поводом јасне политичке подршке, финансијске и техничке помоћи коју Европска унија пружа Србији у претходних 15 година. Такође, изразио је наду да ће у најкраћем року доћи до формирања Заједнице српских општина на Косову и Метохији.

Европски званичници истакли су да што се тиче унутрашњих изазова са којима се Унија суочава, постоји разлог за задовољство, економски показатељи су добри, запошљавање је у порасту, постоји консензус и примена заједничке мигрантске политике. Разговара се о будућности Европске уније, дебате су сталне и аргументоване и види се очекивана стабилизација по свим питањима. С обзиром да је стална тежња Уније и држава чланица већа стабилност у непосредном суседству, онда је неопходно понудити јасну перспективу придружења западном Балкану, закључили су.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да је Унија спремна за нове чланице после 2019, како је навео и председник Европске комисије. Он је потврдио да је Унија спремна за приступање Србије, шефови држава и влада су такође дали подршку процесу проширења, а следећи председавајући Саветом ЕУ, Бугарска, је навела да ће проширење бити један од приоритета њиховог председавања. Мекалистер је навео да рок за окончање преговора не постоји, он зависи од напретка земље у преговорима и додао да верује да ће бити отворена три поглавља до краја године, што би била награда за напоре које је Србија уложила у овом процесу.

Представници Народне скупштине и Европског парламента, сложили су се да је Европска унија најзначајнији трговински партнер Србије, али и највећи донатор у претходних 15 године и да је потребно стално извештавати грађане о томе. Представници Владе Србије и народни посланици зхвалили су се на помоћи ЕУ, посебно зато што је ова помоћ усмерена на свеобухватне реформе које су неопходне, као и на активности које Србије спроводи у циљу решавања текуће мигрантске кризе. Истакнуто је да ће један од приоритета Министарства за европске интеграције бити видљивост процеса европске интеграције и видљивост подршке коју Србија добија од ЕУ, кроз комуникацију са грађанима.

Саговорници су разменили ставове и по питању дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине, похваљен је конструктиван приступ Београда дијалогу, а подржан је захтев српске делегације за хитним формирањем Заједнице српских општина, што је једини део Бриселског споразума чија реализација није отпочела. У разговору са народним посланицима, чланови Европског парламента посебно су истакли видљив и значајан напредак који је Србија остварила у преговорима о приступању Европској унији, регионалној сарадњи, и последњој рунди преговора и договорима постигнутим у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине.

Копредседавајући Кукан и Орлић сагласили су се да је састанак протекао у више него пријатељској атмосфери, конструктивној дебати и квалитетним закључцима. Они су истакли да је веома важно што је Заједнички одбор на крају састанка усвојио Декларацију и препоруке у којима су, на обострано задовољство, истакнута постигнућа Србије, изазови са којима се две стране суочавају у процесу преговора о чланству и проширењу Европске уније. Истакнуто је снажно опредељење два партнера да се упути јасна порука Савету Европске уније и земљама чланицама да се до краја године отворе припремљена преговарачка поглавља са Србијом. Они су закључили да је успостављање темељног система вредности, заснованог на принципима које високо поштују обе стране, примарни заједнички циљ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја