9. април 2021. Председница Одбора за европске интеграције у разговору са шефом Политичког сектора у Делегацији ЕУ у Србији

9. април 2021. Председница Одбора за европске интеграције у разговору са шефом Политичког сектора у Делегацији ЕУ у Србији

Петак, 9. април 2021.

Председница Одбора за европске интеграције разговарала са шефом Политичког сектора у Делегацији ЕУ у Србији

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач састала се у Народној скупштини са шефом Политичког сектора у Делегацији ЕУ у Србији Дирком Лоренцом, са којим је разговарала о раду Народне скупштине и Одбора, у циљу припреме Годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2020. годину.


Елвира Ковач је истакла да Народна скупштина, од конституисања новог сазива у октобру претходне године, активно ради, како по питању одржавања пленарних седница, тако и по питању других активности, уз поштовање мера у борби против корона вируса.

Она је навела и да се одржавају редовно састанци Колегијума Народне скупштине, на којима се разматра рад Парламента у наредном периоду, што даје могућност прецизирања плана рада. То је резултирало чињеницом да су у новом сазиву, само два предлога закона размотрена по хитном поступку, нагласила је Елвира Ковач.

Говорећи о односу са Владом Србије и надлежним Министарством за европске интеграције, Ковач је истакла да Одбор за европске интеграције има сталну комуникацију и добру сарадњу са министарком Јадранком Јоксимовић. Министарство је у обавези да достави тромесечне извештаје о свом раду Одбору, као и извештаје о преговорима о приступању Републике Србије Европској унији током шестомесечног председавања држава чланица, навела је она. Елвира Ковач је истакла и да Одбор разматра годишњи извештај Европске комисије о напретку Србије, као и да је Извештај за 2019. годину, први пут био размотрен и на седници Народне скупштине, у децембру прошле године.

Контролна улога Парламента може се вршити и преко тражења обавештења и објашњења народних посланика од Владе и постављања посланичких питања представницима Владе последњег четвртка у месецу, на посебном делу седнице Народне скупштине, истакла је председница Одбора за европске интеграције, и указала да је она те могућности искористила претходног месеца, постављајући питање о новој методологији преговарања са ЕУ.

Шеф Политичког сектора у Делегацији ЕУ у Србији Дирк Лоренц изразио је очекивање да ће ова година бити боља и успешнија, како по питању борбе против корона вируса, тако и по питању напретка Србије у процесу европских интеграција. Он се током разговора са председницом Одбора за европске интеграције интересовао и за однос и модалитете сарадње Одбора са цивилним сектором, где је Елвира Ковач посебно истакла сарадњу и координацију у раду са Националним конвентом о ЕУ.

Током састанка је било речи и о перспективама отпочињања међустраначког дијалога под посредством ЕП, али и о предстојећим уставним променама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5