21. новембар 2016. Мариника Тепић и амбасадор Португалије у Србији, Њ.Е. Аугусто Сараиво Пеишото

21. новембар 2016. Мариника Тепић и амбасадор Португалије у Србији, Њ.Е. Аугусто Сараиво Пеишото

Понедељак, 21. новембар 2016.

Председница Одбора за Европске интеграције састала се са амбасадором Португалије у Србији

Мариника Тепић, председница Одбора за Европске интеграције састала се са амбасадором Португалије у Србији, Њ. Е. Аугустом Сараивом Пеишотом, и упознала га са радом и активностима Одбора.


Тепић је на састанку истакла да је рад Одбора интензивиран од јула месеца, након отварања поглавља 23 и 24, и додала да је рад Парламента, али и самог Одбора у овом сазиву значајно промењен с обзиром да су у Парламент ушле опозиционе странке које не подржавају улазак Републике Србије у Европску унију. Сматра да је добро да се Народна скупштина отвори и за друга мишљења и да је то прилика да се успостави дијалог. Председница Одбора навела је да и сама Европска унија, након Брегзита, мора да се приближи грађанима. Председница Одбора додала је и то да Република Србија може много да научи из искустава држава чланица Европске уније, као и од колега из Европског парламента, мислећи пре свега на дијалог, који је по њеним речима испит који Србија још није положила, осврнувши се на последњу седницу Одбора за европске интеграције која је прекинута.

Њ.Е. Аугусто Сараиво Пеишото истакао је да Португалија подржава Србију у процесу европских интеграција, и додао да искуства Португалије током њиховог пута ка чланству у ЕУ, могу бити веома поучна за Србију, јер је процес интеграције Републике Португалије трајао више од седам година, и био је условљен признавањем независности португалских колонија. Он је истакао да Република Србија својом традицијом, културом и историјом, може да обогати Европску унију и да Србији јесте место у породици европских земаља.

На састанку је било речи и о процесу преговора са ЕУ, а саговорници су се сложили да поглавље 35 заузима посебно место у овом процесу, што доводи до тога да ће свако следеће преговарачко поглавље које буде отварано, имати и политичку а не само техничку конотацију, што није био случај са другим државама које су постале чланице ЕУ. Отварање преговарачких поглавља је признање свим владама од 2000. године.

Саговорници су се на састанку договорили о наставку сарадње, тј. да током званичне посете државне секретарке за европска питања Португалије, 7. децембра ове године, буде организован и састанак са члановима Одбора за европске интеграције, као и да делегација Одбора за европске интеграције следеће године посети Португалију, с обзиром да се 2017. године обележава 130 година од успостављања дипломатских односа Србије и Португалије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја