31. август 2016. Председница Одбора за европске интеграције и амбасадор Италије у Београду

31. август 2016. Председница Одбора за европске интеграције и амбасадор Италије у Београду

Среда, 31. август 2016.

Председница Одбора за европске интеграције састала се са амбасадором Италије у Београду

Председница Одбора за Европске интеграције Мариника Тепић разговарала је данас у Дому Народне скупштине са амбасадором Италије у Београду Ђузепеом Манцом (Giuseppe Manzo).


Мариника Тепић је на почетку састанка изразила саучешће амбасадору Италије, грађанима Италије и породицама настрадалих у разорном земљотресу који је погодио централне регионе Италије.

Председница Одбора се захвалила на помоћи коју је Италија пружила Србији након катастрофалних поплава које су је погодиле 2014. године и додала да је Италија увек била пријатељска земља.

Такође, указала је на то да је билатерална сарадња Србије и Италије на изузетном нивоу о чему сведоче редовне посете које размењујемо на политичком нивоу и додала да је од изузетног значаја за грађане Србије добра трговинска и економска сарадња двеју држава.

„Италија је увек и недвосмислено пружала подршку чланству Србије у ЕУ и то је подршка на коју стално рачунамо“, навела је Тепић.

Председница Одбора је указала на веома важну улогу Одбора за европске интеграције у преговарачком процесу, наводећи да пред овај Одбор стижу предлози Владе за преговарачке позиције, након чега их Одбор разматра и даје сагласност.

Додатно је истакла да је веома значајан Берлински процес, у оквиру којег ће Италија председавати следећој Конференцији о Западном Балкану и изразила наду да ће том приликом Италија активно учествовати у процесу придруживања наше земље великој заједници европских земаља, где јој је и место, закључила је Тепић.

Амбасадор Италије се захвалио председници Одбора, високим представницима Републике Србије и грађанима на солидарности и свакој врсти помоћи коју су пружили Републици Италији и грађанима Републике Италије, које је задесио катастрофални земљотрес.

У наставку разговора, амбасадор Италије посебно је изразио задовољство што овим Одбором председава жена и то из странке која не чини већину у парламенту. Истакао је да Италија има пријатељске односе са Србијом и предложио да у овом сазиву група пријатељства са Италијом у парламенту буде многобројнија.

Амбасадор Манцо навео је да је његов став, као и став свих италијанских институција, да Србија, односно Балкан, јесу део Европе и додао да је Италија спремна да пружи сву техничку помоћ своје државе на путу Србије у ЕУ. Сматра да је кључно питање које Србија треба да упути Европској унији шта Србија, која је већ европска држава, може да учини у самој Европи.

Саговорници су се сложили да придруживање Србије ЕУ, није технократско и бирократско питање, већ политичко.

Мариника Тепић, председница Одбора за европске интеграције, истакла је да ће се у овом мандату трудити да промовише европске, односно људске вредности које и јесу у основи и вредности саме Уније, како би се подигла свест о бенефитима чланства у ЕУ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја