24. август 2016. Председница Одбора за европске интеграције у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији

24. август 2016. Председница Одбора за европске интеграције у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији

Среда, 24. август 2016.

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић састала се са шефом Делегације Европске уније у Србији

Председница Одбора за европске интеграције Мариника Тепић разговарала је данас у Дому Народне скупштине са шефом Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. амбасадором Мајклом Дaвенпортом о актуелној ситуацији у вези са преговорима Србије и Европске уније, предстојећим активностима Одбора за европске интеграције и наставку сарадње са Делегацијом Европске уније у Србији.


Председница Одбора указала је на добро дефинисану улогу Народне скупштине, Одбора за европске интеграције и надлежних скупштинских радних тела у процесу разматрања предлога преговарачких позиција, у Резолуцији и Одлуци Одбора о примени Резолуције о улози Народне скупштине у процесу преговора Србије и Европске уније, успостављеним консултативним механизмом са радним групама Националног конвента о ЕУ и организацијама цивилног друштва и додала да кроз парламентарну дипломатију увек постоји простор за интензивнију и садржајну сарадњу. Она је нагласила да је Републици Србији место у породици европских народа, и да је то њено природно окружење.

Давенпорт је навео да се обе стране залажу за исту политику, односно приступање Републике Србије Европској унији, и истакао да је улога парламента и Одбора за европске интеграције веома битна у даљем процесу. Такође, Давенпорт је додао да је Делегација Европске уније у Србији отворена за сва питања и истакао значај сталне комуникације у даљем наставку преговора. „Отварање нових поглавља дало је нови импулс ка евроинтеграцијама Републике Србије, и сада имамо простора да улазимо у детаље тих поглавља“, поручио је амбасадор.

На састанку је било речи и о томе да примена Акционог плана веома често значи не само примену постојећих, већ и доношење нових закона, а да отварање нових поглавља не представља само технички изазов, већ и изазов усаглашавања политичких ставова свих држава чланица Европске уније.

Давенпорт је истакао да се крајем октобра очекује годишњи Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу преговора, а да је Делегација прикупила коментаре Владе, земаља чланица Европске уније и невладиних организација, и додао да ће Извештај бити конкретан, позитивног тона, али са конструктивном критиком на местима на којим има простора за напредовање. Он је такође навео да очекује већи број конкретних препорука у Извештају који се тичу политичких питања и праваца у којем треба да се крећу одређене политике Републике Србије у процесу евроинтеграција.

Тепић је предочила будуће активности Одбора за европске интеграције и састанака које ће одржати у наредном периоду. Председница Одбора је истакла да је регионална сарадња један од главних задатака којим ће се Одбор бавити и најавила билатералне састанке са ресорним одборима земаља региона. Она је изразила уверење да ће се вербалне тензије између Републике Хрватске и Републике Србије смирити, и нагласила да само заједнички можемо сачувати и изградити регион мира, безбедности, стабилности и развоја. Подсетила је да је прва сарадња, након сукоба са почетка деведесетих година, између наше земље и Републике Хрватске потекла између АП Војводине и Истарске жупаније, на иницијативу Скупштине Аутономне Покрајине Војводине и изразила задовољство поводом веома активне и садржајне прекограничне сарадње двеју земаља.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31