24. септембар 2013. Председник и чланови Одбора за спољне послове, Одбора за европске интеграције и ПГП са Великом Британијом у разговору са  председницом Горњег дома Парламента Велике Британије

24. септембар 2013. Председник и чланови Одбора за спољне послове, Одбора за европске интеграције и ПГП са Великом Британијом у разговору са председницом Горњег дома Парламента Велике Британије

Уторак, 24. септембар 2013.

Председница Горњег дома Парламента Велике Британије у посети Народној скупштини

Председница Горњег дома Парламента Велике Британије баронеса Франсис Д`Соуза (Baroness Frances D'Souza) посетила је данас Народну скупштину, где је имала одвојене сусрете са члановима више одбора, као и са члановима Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом и Женске парламентарне мреже.


Током заједничког састанка са председницом Горњег дома британског Парламента, председници и чланови Одбора за спољне послове, Одбора за европске интеграције и Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом разменили су мишљења о процесу евроинтеграција Србије, улози Народне скупштине у том процесу, положају Народне скупштине у систему поделе власти у Србији, отворености ка грађанима, као и о могућностима унапређења сарадње парламената Србије и Велике Британије.
У разговору са баронесом Д`Соуза, председник Одбора за спољне послове Милош Алигрудић указао је да се већина народних посланика залаже за за евроинтеграције Србије, али је издвојио и став народних посланике Демократске странке Србије, чији је он члан, који сматрају да евроинтеграције нису приоритет Србије, већ да Србија са Европском унијом треба да гради добре билатералне односе засноване на принципу узајамне користи, пре свега ради економског развоја Србије.
Говорећи о процесу европских интеграција Србије, председница Одобора за европске интеграције Наташа Вучковић истакла је да почетак преговарачког процеса отвара нову фаза рада за Народну сдкупштину и да треба размотрити начине на које ће Народна скупштина учествовати у том процесу. Контролана улога парламента је нарочито битна у процесу праћења преговора и неопходно је додатно унапредити парламентарне механизме за контролу примене закона и контролу извршне власти, истакла је Вучковић. Председница Одбора је указала и да је у припреми Нацрт резолуције којом ће се дефинисати улога Народне скупштине у процесу преговора за чланство у Европској унији.
Председница Посланичке групе пријатељства са Великом Британијом др Дијана Вукомановић нагласила је традиционално пријатељске односе Србије и Велике Британије и изразила захвалност за подршку Велике Британије Србији у европским интеграцијама. Председница ПГП указала је на значај који искуства британског Парламента могу имати за унапређење рада Народне скупштине и посебно се осврнула на подршку коју Вестминстерска фондација за демократију пружа Народној скупштини у циљу отварања ка јавности и грађанима.
Састанку са председницом Горњег дома Парламента Велике Британије присуствовале су и заменица председника Одбора за спољне послове Ирена Вујовић и заменица члана у овом Одбору Ирена Алексић.

* * *
Приликом заједничког сусрета са делегацијом Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и чланицама Женске парламентарне мреже, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић пожелео је добродошлицу председници Горњег дома и захвалио на доприносу великог броја организација из Велике Британије у остваривању родне равноправности у Србији. Истичући да је Народна скупштина ратификовала скоро све међународне споразуме који се односе на заштиту људских права. Омеровић је указао и на значај сарадње Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова са независним регулаторним телима и цивилним сектором и најавио да ће од јесењег заседања Народне скупштине позивати и њихове представнике на сваку седницу Одбора. Председник Одбора је најавио и да у истом периоду, очекује ратификацију Истанбулске конвенције потив насиља над женама.
Чланице Женске парламентарне мреже Тамара Трипић, Дубравка Филиповски, Донка Бановић и Злата Ђерић истакле су да је мрежа настала тако што су посланице одлучиле да се удруже без обзира на политичку припадност и окупе око основних проблема друштва, који се односе се на дискриминацију жена, насиље над женама и њихово учешће у локалним самоуправама. Говорећи о учешћу жена у политичком животу Србије, истакле су да, по први пут, у српском Парламенту од укупног броја народних посланика има 30 одсто жена, за разлику од извршне власти где је тај број мањи. Чланице Женске парламентарне мреже су оцениле и да је остварен значајан напредак у комуникацији са грађанима, захваљујући пројекту Отворени парламент. Посебно су нагласиле да је Србија једна од првих земаља која је применила Резолуцију 1325 Савета безбедности Уједињених нација, као и да је међу ретким земљама које су добиле позитивне оцене примене Националног акционог плана.
Током разговора, баронеса Франсис Д`Соуза највише се интересовала за комуникацију Парламета са грађанима Србије, као и за положај националних мањина и заштиту жена. Она је поздравила висок проценат жена у српском Парламенту и оценила да су од стране Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Женске парламентарне мреже направљени значајни кораци у заштити људских права, жена и националних мањина, што има значај за даљу демократизацију друштва у Србији.
* * *
Председница Горњег дома Парламента Велике Британије баронеса Франсис Д`Соуза сусрела се и са члановима Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања.
Поздрављајући, у име Одбора, председницу Горњег дома, заменик председника Одбора Ненад Константиновић изразио је задовољство досадашњом сарадњом са Парламентом Велике Британије, посебно са Вестминстерском фондацијом за демократију која пружа подршку Народној скупштини, с циљем да се ојача улога парламента и народних посланика у реформским процесима у Србији. Он је упознао баронесу Д`Соуза са реформом парламента која је 2010. године почела доношењем Закона о Народној скупштини, новог Пословника и увођењем е-парламента, а која има за циљ да унапреди рад Народне скупштине и омогући већу отвореност према грађанима и јавности. Посебно је нагласио да су реформа парламента, као и сви пројекти, започети у претходном сазиву, настављени и после промене власти.
Баронеса Франсис Д`Соуза се интересовала која искуства у функционисању Парламента Велике Британије би могла помоћи унапређењу рада Народне скупштине. Константиновић је одговорио да је то, пре свега, контролна функција парламента, оценивши да је то најбоља пракса коју Народна скупштина треба да прихвати од британског Парламента. Поред тога, у изради кодекса понашања, који је у Народној скупштини у завршној фази, нека решења преузета су из Кодекса понашања Парламента Велике Британије и Европског парламента, рекао је Константиновић.
Учествујући у разговору, чланови Одбора Дејан Михајлов, Милисав Петронијевић, Олгица Батић и Владимир Илић су такође оценили да Народна скупштина треба даље да јача своје капацитете. Указујући на потребу јачања контролне улоге Народне скупштине и успостављања директне комуникације грађана и народних посланика, изнели су мишљење да променом изборног система треба приближити парламент бирачима и успоставити чвршће везе посланика и грађана и на тај начин допринети јачању поверења грађана и већем угледу Народне скупштине у јавности.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5