14. мај 2021. Учесници конференције

14. мај 2021. Учесници конференције

Петак, 14. мај 2021.

Представљен Посебан извештај о дискриминацији старијих грађана

Народна скупштина данас је била домаћин конференције поводом представљања Посебног извештаја о дискриминацији старијих грађана, која је организована у сарадњи Повереника за заштиту равноправности и Народне скупштине.


Обраћајући се на отварању конференције, председник Народне скупштине Ивица Дачић навео је да слика коју смо добили у овом Извештају није за понос, имајући у виду да су, притужбе за дискриминацију по основу старосне доби, које пристижу Поверенику, чак на другом месту у односу на све друге видове дискриминације. Зато је важно што пред собом имамо овако Извештај, као материјал за доношење одлука који ће побољшати положај најстаријих грађана, навео је Дачић. Он се осврнуо и на бројне позитивне стране које су евидентне, првенствено рад на побољшању материјалног положаја пензионера, кроз стално повећање пензија које се бележи већ годинама уназад.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, истакла је да је у Европи свака пета особа старија од 65 година, и да у погледу демографске структуре, Србија дели судбину Европе и света.Нагласила је да је за све време рада Повереника за заштиту равноправности, старосно доба међу прва три вида дискриминације и додала да је положај старијих комплексан и да у многом сегментима није повољан.Повереник за заштиту равноправности не сме бити посматрач ситуације у времену у ком делује, већ мора бити проактивни и кредибилни партнер свим државним органима и организацијама цивилног друштва којима је приоритетни циљ изградња отвореног и толерантног друштва у коме влада право, правда и поштовање људских права“, подвукла је Бранкица Јанковић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, истакао је важност ове теме, која се тиче свих нас. Улога коју желимо да старији имају у друштву јесте да буду извор знања, искуства, талента, да доприносе животу, навео је Фабрици и додао да треба наћи решење како да они не буду предмет дискриминације или саосећања, већ да буду активни део друштва. Демографски подаци показују да 20 одсто популације ЕУ има преко 65 година, то је наша реалност, која ће утицати и на промене у политикама ЕУ, истакао је он, осврнувши се том приликом и на најновији документ ЕУ – Зелени папир о старењу.

Регионална директорка Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) Алана Армитаж у својој видео поруци је рекла да је Србија шампион у бављењу демографским променама, и похвалила данашње покретање дијалога на тему старења, чиме се ова тема ставља и на агенду рада Народне скупштине. Она је указала, да је у околностима кризе изазване пандемијом корона вируса, УНФПА координисао настајање заједничког регионалног програма о старењу у Европи и Централној Азији, како би земље имплементирале програме о старењу на темељан начин и са активним учешћем старијих. Посебна извештај Поверенице о дискриминацији старијих грађана у складу је са овим УН регионалним програмом, истакла је Армитаж.

Стална координаторка Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб, навела је да се рањивост старијих грађана посебно види током пандемије изазване корона вирусом, као и да свет пролази кроз промене, када је реч о старењу. У тим околностима, у децембру 2020. године УН је прогласила Декаду здравог старења 2021-2030. Жакоб је истакла да старији људи нису хомогена популација, и да не постоји једно решење које ће бити добро за све, имајући у виду да они имају различита интересеовања, улоге у друштву, здравствено стање и финансијску ситуацију, да се разликују по томе у каквим подручјима живе, да ли прихватају или не дигитализацију. За то је потребан координиран приступ, међусекторска сарадња и међугенерацијска солидарност, посебно је нагласила Франсоаз Жакоб, наводећи да баш то показује и овај Посебан извештај Повереника за равноправност. Нова решења треба да омогуће старијима да остану у својим кућама, у својим заједницама и да имају здрав и независан начин живота, без дискриминације, занемаривања и самозанемаривања, закључила је своје обараћање стална координаторка УН у Србији.

Учесницима скупа су Повереница за равноправност Бранкица Јанковић и сарадница Татјана Пријић представиле најзначајније податке и препоруке из Пoсeбнoг извeштaja о дискриминацији старијих грађана. Овај Извештај институција Повереника је саоминицијативно припремила, имајући у виду да је дискриминација на основу старосне доби на другом месту у односу на све друге видове дискриминације, као и да је она узрокована бројним чиниоцима које је потребно расветлити, пронаћи ефикасне начине за превенцију, заштиту и унапређење положаја старијих грађана. Бранкица Јанковић је указала да су на основу сагледаног стања, дате препоруке које се односе на социјалну сигурност старијих грађана, системе здравствене и социјалне заштите, спречавање дискриминације и насиља и на друштвену укљученост старијих грађана.

Током панела о међусекторској сарадњи државних органа на унапређењу положаја старијих, говорили су председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине др Муамер Бачевац, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за људска и мањинска права и социјални дијалог Гордана Чомић, државни секретар у Министарству здравља Зоран Радовановић, државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић и директор УНФПА за Србију Џон Кенеди Мосоти.

На панелу посвећеном улози цивилног сектора у унапређењу положаја старијих и имплементацији Агенде 2030, излагали су посебна саветница председнице Владе Републике Србије Славица Ђукић Дејановић и представници Покрета Треће доба Андрeја Савић, Црвеног крста Србије Наташа Тодоровић, Мреже организација Хуманас Надежда Сатарићи Кровне организације младих СрбијеУрош Савић Каин.

Учесници конференције осврнули су се и на добре праксе за будућност. Представљена је кампања УНФПА и Повереника за заштиту равноправности „Поглед у будућност“. Демир Мекић из Београдског центра за људска права представио је омладински програм СОФА Удобност заједништва – Корак ка међугенерацијској сарадњи, а председница организације Хелп Нет Гордана Миловановић упознала је присутне са пројектом Јачање међугенерацијске солидарности.


Видео (1)

Петак, 14. мај 2021. | представљање Посебног извештаја о дискриминацији старијих грађана 14.05.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2