24. октобар 2019. Председница Народне скупштине на дводневној Европској конференцији председника парламената „Наш заједнички европски дом:  наредних 70 година“

24. октобар 2019. Председница Народне скупштине на дводневној Европској конференцији председника парламената „Наш заједнички европски дом: наредних 70 година“

Четвртак, 24. октобар 2019.

Председница Народне скупштине на Европској конференцији председника парламенaта

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић учествује на дводневној Европској конференцији председника парламената „Наш заједнички европски дом: наредних 70 година“ у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе.


Гојковић је, обраћајући се председницима парламената, истакла да европска кућа не може бити потпуна без Србије, не само због тога што је Србија у срцу Европе, већ пре свега због посвећености универзалним вредностима, у оквиру Савета Европе, као и евроинтеграцијама.

Гојковић је, указујући на обележавање веома значајног јубилеја, 70 година од оснивања Савета Европе, подсетила да су сви ужаси Другог светског рата, који су разорили Европу, показали неопходност стварања институције као што је Савет Европе.

„Прошлост морамо да памтимо како нам се не би поново догодила. Оно што је још важније, морамо заједнички да гледамо у будућност. Заједничке вредности и институције попут Савета Европе морају да нас повежу у изградњи снажне и слободне Европе“, поручила је Гојковић и навела да је Србија због тога нарочито посвећена раду на одрживим решењима кроз сарадњу и дијалог на регионалном нивоу и указала на значај неутралног става ПС СЕ по питању Косова и Метохије и поштовања Резолуције 1244 СБ УН.

Председница Скупштине Србије је изразила задовољство што је Србија део заједнице европских народа који се залажу за демократију и негују демократске институције, владавину права и поштовање људских права.

Гојковић је навела да поштовање заједничких и изворних вредности подразумева и активно залагање и предузимање конкретних корака, те указала да за Србију то не значи само примену конвенција, већ и сарадњу на терену, у домену јачања институција, као и пуном активношћу делегације у ПС СЕ. Гојковић је у регионалном оквиру истакла значај процеса европских интеграција и нагласила да је политика проширења пример конкретног рада на очувању заједничких вредности, те да је значајно наставити са њеном применом.

Гојковић је напоменула да већ 70 година Савет Европе чврсто стоји на бедемима одбране демократске и слободне Европе, као и да је таква Европа, у којој се поштује владавина закона и штите људска права „наш заједнички дом“ који морамо да чувамо од свих изазова и да га још снажнијег оставимо следећим генерацијама.

Гојковић је нагласила да је неопходно да се са новом енергијом обнови стари завет дат основним вредностима Савета Европе, међу којима парламентаризам заузима посебно место. „Неопходно је да се објасни грађанима, а посебно младима, да су парламенти њихове институције, инструменти у њиховим рукама за решавање најзначајнијих питања у друштву“, рекла је Гојковић.

Председница Скупштине Србије је истакла да је важно да парламенти буду одлучни и активни како младе и друге грађане не би завеле екстремистичке идеологије, пораст расизма, ксенофобије и с тим повезане нетолеранције.

„Једино са таквим вредностима у темељима наше цивилизације можемо да градимо заједницу просперитета и благостања у будућности за наше народе“, поручила је Гојковић.

На конференцији у Стразбуру присуствује више од 40 председника и потпредседника парламената, као и председника међународних парламентарних организација.

У делегацији Народне скупштине је и шеф сталне делегације НСРС у Парламентарној скупштини СЕ Александра Томић.


Видео (1)

Четвртак, 24. октобар 2019. | обраћање председнице Народне скупштине Маје Гојковић на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе 24.10.2019. (©Council of Europe)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2