22 март 2012. Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић у посети Финској

22 март 2012. Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић у посети Финској

Четвртак, 22. март 2012.

Председница Народне скупштине у посети Финској

Председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић борави у једнодневној посети Финској на позив председника Парламента Финске Еро Хеиналуома.


У разговору са својим домаћином, представницима политичких партија и члановима Великог комитета председница Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић изразила је задовољство због високог степена политичких односа између две земље који датирају још од 1928. године. Захвалила је на подршци Финске за добијање статуса кандидата у ЕУ, као и на ратификацији ССП. Председник Парламента Финске Еро Хеиналуома изразио је очекивање да ће Србија ускоро постати чланица Европске уније, што ће побољшати и сарадњу Финске и Србије.

Председница Народне скупштине је оценила да је неопходно унапредити парламентарну сарадњу НС РС и Парламента Финске, како би и тај облик сарадње достигао веома висок степен политичких односа. У том смислу предложено је да се, после избора, што пре успостави сарадња како групе пријатељства, тако и Одбора за спољне послове и европске интеграције оба парламента.

Ђукић Дејановић је истакла да измене и допуне Закона о избору народних посланика прописују повећање квота за жене на изборним листама на једну трећину, што ће као резултат имати повећање броја посланица у Народној скупштини. С обзиром на то да Финска има један од најбољих резултата у области примене родне равноправноси, што показује и податак да 44,5% представника у парламенту чине жене, била би значајна размена искустава два парламента у тој области, што је финска страна са задовољством подржала.

Посебан интерес финске стране био је за предстојеће изборе, могуће будуће коалиције и расписане изборе на Косову и Метохији. Председница је објаснила да су избори расписани у складу са Уставом и законом, с обзиром на то да истиче мандат посланицима Народне скупштине. Нагласила је да је после 2000-те године ово први сазив Народне скупштине који је испунио четворогодишњи мандат.

Истакнуто је да је економска сарадња Србије и Финске на релативно ниском нивоу и да не одговара степену развоја политичких односа. Оцењено је да се војна сарадња веома добро развија посебно са аспекта спремности Финске да пружи експертску помоћ у процесу модернизације Војске Србије.

Председница Народне скупштине Републике Србије разговарала је и са председником Финске Саули Нинистом, који је оценио да је задовољство видети како Србија напредује ка чланству у Европској унији, што је Финска подржавала од самог почетка.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја