10. март 2012. године Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на Међународној конференцији о женском лидерству

10. март 2012. године Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић на Међународној конференцији о женском лидерству

Субота, 10. март 2012.

Председница Народне скупштине на Међународној конференцији о женском лидерству

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић учествовала је у свечаном отварању Међународне конференције о женском лидерству (9-11. марта) у Дому Народне скупштине.


На главној сесији конференције посвећене женском лидерству, председница Народне скупштине говорила је на тему «Потреба јачања мреже жена лидера».
На свим местима где се доносе одлуке жена треба буде заступљенија, било да се ради о политици и економији или другим сферама живота, рекла је Ђукић Дејановић. Улога жена у сваком развијеном друштву незамењива је до те мере да је степен развијености тог друштва у директној сразмери са бројем жена на управљачким местима, навела је председница Народне скупштине и напоменула да се у Србији проценат жена на функцијама у државним институцијама креће око 22 одсто и да би ту статистику требало поправити.
„Више од половине светске популације чине жене, што је случај и у Србији. У свету данас, од преко 380 места, 28 жена су шефови влада и држава. Удео жена у парламентима земаља чланица ЕУ је порастао, али још није достигнуто 30 одсто колико је неопходно да би жене оствариле значајнији утицај у доношењу политичких одлука“, рекла је Ђукић Дејановић. Она је додала да у Србији жене са 30,5 одсто учествују на управљачким местима у привреди, а да их је у Скупштини Србије 56 народних посланица, а међу потпредседницима највишег законодавног тела 50 одсто.
Председница Народне скупштине је рекла да ће у следећем скупштинском сазиву, захваљујући изменама Закона о избору народних посланика, учешће жена бити повећано на 30 одсто. Повећању учешћа жена у процесима одлучивања допринеће јачање мреже жена лидера. За унапређење положаја жена у политичком и јавном животу потребан је и економски развој и демократске институције, али и међусобно повезивање жена. Функција Српско-америчке лидерске мреже, која је организатор Конференције, као једног од мостова који ће повезивати Србију и САД, јесте да подстиче најразличитије облике сарадње две земље, рекла је Ђукић Дејановић.
„Верујем да неће много воде протећи док ми не постигнемо да разлике у културолошким обрасцима, политичким и вредносним системима, захваљујући ангажовању нас жена, буду појашњене, а могућности коришћења међусобних искустава и јачања утицаја веће“, закључила је председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић.
Народна посланица и потпредседница Парламентарне скупштине Савета Европе Наташа Вучковић рекла је да је веома важно да у Народној скупштини Републике Србије буде што више жена, јер ће на тај начин много шта успети да промене. Она је истакла да су чланице у актуелном сазиву показале солидарност када су се доносили разни закони, међу којима су Закон о родној равноправности, Кривични законик, Закон о вештачкој оплодњи. Међународна конференција о женском лидерству одржава се у организацији Конгреса српског уједињења Србија и Српско-америчке женске лидерске мреже, уз подршку УСАИД-а Србија и Народне Скупштине Републике Србије, под покровитељством председнице Народне скупштине Републике Србије проф.др Славице Ђукић Дејановић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
среда, 6. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја