22. фебруар 2012. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић на отварању Међународног семинара о односу парламената и институција за заштиту људских права

22. фебруар 2012. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић Дејановић на отварању Међународног семинара о односу парламената и институција за заштиту људских права

Среда, 22. фебруар 2012.

Председница Народне скупштине отворила Међународни семинар о односу парламената и институција за заштиту људских права

На отварању дводневног семинара председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић истакла је да су људска права темељ друштава којима тежимо и зато ни најстриктније поштовање људских права не поларизује цивилизовани свет.


«Највише законодавно тело у свакој држави, које креира правни оквир за живот наших грађана, има обавезу да тај оквир уподоби мери људских права, која припадају онима из чијег грађанског капацитета црпи своју власт», рекла је Славица Ђукић Дејановић и истакла да парламент има и обавезу више – «да олакша рад институција које се баве заштитом људских права. У Србији то је Заштитник грађана, са којим НСРС има садржајну сарадњу, вредну хвале».

Председница Народне скупштине је подсетила и на међународна документа као што су Париски принципи и Абуџа смернице и додала да је уверена да ће разговор о улози парламената у успостављању националних институција за људска права и сарадњи у вези са доношењем закона, спровођењем принципа одговорности, значајно допринети формулисању адекватних принципа, који ће имати ширину, довољну да им обезбеди међународну прихваћеност.

Ђукић Дејановић је захвалила Канцеларији Високог комесара за људска права и Канцеларији ОХЦХР у Србији на добронамерној сарадњи која је у више наврата потврђена, посебно када је регулисана сарадња са заштитником грађана. «Сигурна сам да ће успешан рад за резултат имати документ, у којем ће бити довољно одговора на садашња и будућа питања регулисања односа законодавних и тела за заштиту људских права и да ће‚ Београдски принципи‚ наћи своје место у аналима међународног права», закључила је председница Народне скупштине.


Циљ семинара је израда и усвајање глобално применљивих принципа на којима треба да се заснивају односи парламената и националних институција за људска права.
Другог дана семинара, на завршној сесији, биће усвојени «Принципи из Београда» о односу Националних институција за људска права и парламената.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја