17. септембар 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић у наставку посете Љубљани

17. септембар 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић у наставку посете Љубљани

Петак, 17. септембар 2021.

Вујадиновић наставља посету Љубљани

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић у наставку посете Љубљани, састао се јуче са посланицима Државног збора Републике Словеније.


Председник Одбора за дијаспору и Србе и у региону Милимир Вујадиновић посетио је јуче Државни збор Републике Словеније, где се састао са Робертом Полнаром, председником Одбора за финансије и Душаном Шишком, председником Комисије за Словенце у суседним земљама и свету. Састанку су присуствовали и представници српских друштава у Словенији Владимир Кокановић и Златомир Бодирожа. На састанак се телефонски укључио и Змаго Јелинчић, предcедник Словеначке националне странке.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић предложио је посланицима словеначког парламента да размотре да се омогући изјашњавање о националној припадности на предстојећем попису што је од великог значаја за Србе у Словенији и да им се као аутохтоном народу омогући стицање статуса националне мањине, као најбројнијем народу у Словенији после Словенаца.

Тема састанка био је положај српске заједнице у Словенији која, према проценама, броји између 70.000 и 150.000 људи. Разговарало се и о могућности одобравања двојног држављанства за Србе, као и о осталим питањима важним за српску заједницу.

Представници српских друштава Владимир Кокановић и Златомир Бодирожа представили су рад друштава и указали на проблеме са којима се суочава српска заједница у Словенији и изнели предлоге за њихово решавање, истичући да је Словенија њихова домовина и да желе да раде на унапређењу положаја Срба у Словенији. Нагласили су да су поносни на државу Србију и њен напредак, те да као заједница желе да допринесу развоју словеначког друштва, пре свега кроз унапређивање привредне сарадње са Србијом.

Вујадиновић је истакао да овај састанак представља први заједнички наступ наших друштава, након потписивања декларације о заједничкој сарадњи и посебно нагласио да само јединствени, уз помоћ матице Србије и њеног председника Александара Вучића можемо очекивати резултате за наш народ.

Милимир Вујадиновић навео је да су политички односи две земље у успону, да је економски ојачана Србија у могућности да помогне својим сународницима где год да живе и истако да Србе у Црној Гори и БиХ не сматра дијаспором већ аутохтоним становништвом. Изнео је податак да у Црној Гори, БиХ и Хрватској живи скоро 2 милиона Срба. Нагласио је да је обавеза Србије према тим људима велика, уз поштовање политичких система земаља у којима они живе. Истакао је да Срби који живе у Словенији треба да осете просперитет Србије и да као грађани Словеније буду спона са Србијом. Нагласио је да Србија и Словенија немају отворена политичка питања што у многоме говори о складном односу две државе. Имајући у виду да у Словенији живи између 70.000 и 150.000 људи који имају српско порекло, замолио је да им се омогући признање статуса националне мањине уз апсолутно поштовање словеначког устава и закона. Подсетио је да словеначка национална мањина у Србији ужива иста права као и друге националне мањине од којих су неке значајно бројније.

Вујадиновић је навео да су саговорници имали пријатељски и конструктиван приступ и разумевање за теме, да ће поменута питања бити предмет даљих разговора као и да сматрају да су Срби аутохтони народ у Словенији и можда најискренији и истински савезници словеначке државе и народа. Изразио је захвалност словеначким пријатељима на приступу и разумевању и истакао да је ово уједно први пут да се ове теме покрећу у словеначком парламенту уз заједнички наступ представника Србије и уједињених друштава Срба у Словенији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја